Web Analytics
Godišnjica osnivanja UN u znaku međunarodne saradnje i uključenosti mladih - BetaRS

Godišnjica osnivanja UN u znaku međunarodne saradnje i uključenosti mladih

Politika | Izvor: Beta | 24.10.2024 | access_time 17:30
Godišnjica osnivanja UN u znaku međunarodne saradnje i uključenosti mladih
Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Matilde Mort je u Beogradu na svečanosti povodom 79. godišnjice osnivanja UN koja se navršila danas, kazala da su UN posvećene pružanju mogućnosti mladima da oblikuju politike koje će definisati njihovu budućnost.

Mort je na svečanosti "YoUNg Futures" u Jugoslovenskoj kinoteci kazala da i Srbija ima važnu ulogu u jačanju međunarodne saradnje i da su strateški prioriteti UN za nju "Zelena tranzicija", "razvoj ljudskog kapitala" i jačanje vladavine prava.

U duhu nedavno usvojenog Pakta za budućnost i Deklaracije o budućim generacijama, današnja svečanost je bila posvećena mladima i moderirali su je omladinski delegati Srbije u UN.

"UN su odigrale ključnu ulogu u promovisanju uključivanja mladih u globalno upravljanje. Nijedna diskusija o održivom razvoju i prosperitetnoj budućnosti nije potpuna bez uloge mladih", kazala je Mort na svečanosti.

"Međutim danas se suočavamo sa eskalacijom sukoba i dubokim geopolitičkim podelama koje se dešavaju u kombinaciji sa društvenom polarizacijom i brzim tempom evolucije tehnologije. Ovo krizno vreme zahtevnije je više nego ikada pre. Obnovljena posvećenost multilateralnoj kooperaciji u ovim turbulentnim vremenima daje nadu i vraćaju poverenje", kazala je Mort.

Kao važne inicijative UN sa mladima u Srbiji Mort je istakla sastavljanje prve Deklaracije o čistom vazduhu u Srbiji, podršku mentalnom zdravlju i zapošljavanju mladih.

Na svečanosti koji su UN priredile s Vladom Srbije ministar spoljnih poslova Marko Đurić je potvrdio podršku Misiji UN i kazao da je ta organizacija važna za održavanje stabilnosti i da je njegova zemlja opredeljena za multilateralizam, što dokazuje to što je pristupanje EU ključni prioritet Vlade.

"UN 79 godina služe kao kamen temeljac međunarodnih odnosa, oblikuju savremeni svetski poredak i neguju mir, dijalog i saradnju. Na prvom godišnjem sastanku smo govorili o paktu za budućnost koji naglašava ulogu mladih u donošenju odluka na svim nivoima. Ohrabrujem naše Delegate u UN da nastave sa dobrim radom jer je njihovo učešće važno", kazao je Đurić.

Omladinski delegati Srbije pri UN su učestvovali na skupu uz umetničke instalacije i izložbu fotografija o inicijativima UN sprovedenim u Srbiji.

Ujedinjene nacije su osnovane 24. oktobra 1945. godine, pošto je Povelju UN ratifikovalo pet stalnih članica Saveta bezbednosti - Kina, Francuska, Sovjetski Savez, Velika Britanija i SAD, kao i većina ostalih tadašnjih 46 potpisnica, među kojima je bila i Jugoslavija.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Fudbal

Zelena Srbija

IT