Web Analytics
VOA: Kina, Iran i Rusija intenziviraju napore da utiču na američke predsedničke izbore - BetaRS

VOA: Kina, Iran i Rusija intenziviraju napore da utiču na američke predsedničke izbore

Svet | Izvor: Beta | 25.10.2024 | access_time 09:00
VOA: Kina, Iran i Rusija intenziviraju napore da utiču na američke predsedničke izbore
Sve je više dokaza da Kina, Iran i Rusija intenziviraju napore da utiču na američke glasače, a time i ishod predstojećih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše danas Glas Amerike (VOA).

Izveštaji softverskog giganta Microsoft, kao i kompanije za sajber bezbednost Recorded Future, detaljno opisuju sajber aktivnosti aktera povezanih sa tim zemljama, čiji je cilj uticaj na percepciju američke javnosti manje od dve sedmice uoči glasanja.

U izveštaju Microsoft ukazano je da su najveće promene uočene kada je reč o angažmanu dve hakerske grupe povezane sa Kinom.

"Operacije kineskog uticaja nedavno karakteriše novi zaokret, prema nekoliko kandidata koji se ne kotiraju visoko na listićima i članovima Kongresa", dodaje se.

U dokumentu je primećeno da su od septembra grupe povezane sa Kinom targetirale četvoro istaknutih republikanaca i čestih kritičara vlasti u Pekingu. 

Kineska ambasada u Vašingtonu odbacila je ove optužbe. "Predsednički izbori unutrašnja su stvar SAD. Takvi navodi puni su zlonamernih spekulacija protiv Kine", poručio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu.

Članove Kongresa, međutim, ne izneneđuje veći broj zlonamernih sajber aktivnosti.

"Kineska komunistička partija ne podnosi nikoga ko podržava i daje glas stranama koje se nalaze na njenom udaru. Čast mi je što, vodeći kršitelj ljudskih prava, cenzor slobode govora i tlačitelj sopstvenog naroda - osporava moj rad", rekao je on.

Kompanije Microsoft i Recorded Future upozoravaju da Kina ne deluje samostalno. U izveštajima se upozorava da su akteri iz sajber sfere povezani sa Rusijom intenzivirali aktivnosti u poslednjih mesec dana.

Ukazuje se na nastojanja da se izazove gnev prema LGBTQ+ zajednici upotrebom dezinformacija kojima se nastoji pospešivanje diskriminatornih uverenja u vezi sa transrodnim zajednicama, promenama pola i tretmanima kojima se podvrgavaju.

Takođe, koriste se audio snimci glasova generisani veštačkom inteligencijom, kako bi oponašali stil američkih novinara.

Identifikovani su načini dopiranja do američkih glasača prebacivanjem sadržaja sa platforme društvenih medija Telegram na X.

Detektovan je najmanje jedan slučaj u kom je osoba povezana sa Iranom, koja se lažno predstavljala kao Amerikanac, pozivala na bojkot izbora zbog podrške oba kandidata vojnoj kampanji Izraela na Bliskom istoku.

Rusija, Iran i Kina, više puta su negirali bilo kakav vid umešanosti u američke izbore.

Međutim, otkrića kompanija Microsoft i Recorded Future usklađena su sa procenama američkih obaveštajnih zvaničnika.

„Strani akteri, posebno Rusija, Iran i Kina, i dalje nameravaju da podstiču narative kako bi podelili građane i podrivali njihovo poverenje u američki demokratski sistem, u skladu sa sopstvenim interesima", navodi se u dokumentu Nacionalnih obaveštajnih službi.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena