Web Analytics
Đedović Handanović: Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima - BetaRS

Đedović Handanović: Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Tranzicija | 25.10.2024 | access_time 11:10
Đedović Handanović: Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima
Foto: Ministarstvo ruradstva i energetike/Ana Paunkovic
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je danas Javni poziv za lokalne samouprave za ugradnju solarnih panela u objektima od javnog značaja, a ukupna vrednost podsticaja iznosi 120 miliona dinara, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

"Ministarstvo je za podsticaje izdvojilo 120 miliona dinara, a jedinice lokalne samouprave moći će podsticajima države da dobiju do 90 odsto ukupne vrednosti projekta. Očekujemo da će najmanje 20 objekata dobiti nove solarne elektrane kojima će zadovoljiti deo svojih potreba za energijom, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je precizirala da za jednu solarnu elektranu, snage do 50 kilovata subvencije mogu biti do maksimalnih sedam miliona dinara, a javni poziv se odnosi na škole, vrtiće, sportske centre, zgrade opština, ustanova kulture i socijalne zaštite.

"Poseban status smo predvideli za najnerazvijenije jedinice lokalne samouprave, kojima će celu investiciju platiti Ministarstvo, a one koje su prepoznate po visokom zagađenju vazduha mogu kandidovati dva objekta, na primer školu i dom zdravlja", navela je Đedović Handanović.

Prijave na javni poziv koji je danas raspisan i sprovodi se preko Uprave zafinansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, u sastavu Ministarstva, trajaće do 8. novembra.

Spisak gradova i opština koji će dobiti podsticaje za solarne elektrane na javnim objektima biće objavljeni polovinom novembra.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije