Web Analytics
Krkobabić: Hajduk Veljko bio bi ponosan na Negotinsku krajinu - BetaRS

Krkobabić: Hajduk Veljko bio bi ponosan na Negotinsku krajinu

Ekonomija | Izvor: Beta | 25.10.2024 | access_time 15:20
Krkobabić: Hajduk Veljko bio bi ponosan na Negotinsku krajinu
Negotinska krajina, kao nepresušno izvorište spretnosti, hrabrosti, odlučnosti, ali i originalnih običaja praćenih igrom, uz zvuke, samo ovom kraju svojstvenih instrumenata, bila je domaćin ovenedeljnih Miholjskih susreta, na koje bi i Hajduk Veljko bio ponosan", rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon manifestacije održane u Negotinu.

U prepunom Domu Kulture u Kobišnici, ispod slike čuvenih Hajduk Veljka i Čučuk Stane smenjivali su se izvođači narodnih igara, pesama, zdravica, umotvorina, pa čak i bajalica. Celodnevni program digao je publiku na noge, a posebnu pažnju izazvalo je izvođenje numera na duduku", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je duduk drvena čobanska svirala, vrsta duge frule, ali je u narodu poznatija kao sinonim za neznalicu i neupućenu osobu.

Na toj svirali se, kako je navedeno i danas svira, najviše u istočnoj Srbiji, ali se figurativno značenje ipak mnogo više odomaćilo nego pravo, a etimolozi veruju da je taj pogrdan naziv nastao jer je duduk kao i drugi duvački instrument šupalj iznutra.

"Svirali su ga pastiri dok su čuvali ovce, pretpostavlja se da su mogli jednostavno da je izrade, pa da je otuda taj sinonim za 'jednostavnu' osobu. Međutim, ovaj instrument nije uopšte lako napraviti, ni svirati, pa ovaj značajan deo našeg kulturnog nasleđa nikako ne zaslužuje to negativno značenje", objasnila je savetnik etnolog - antropolog Muzeja Krajine iz Negotina, Emila Petrović.

Protekle nedelje Miholjske susrete priredili su i žitelji sela Međurečje u Ivanjici, gde su se deca iz pet naselja takmičila u recitovanju epskih pesama, a birala se i najbolja čorba sa Javora.

U Starom Selu u opštini Velika Plana goste je dočekala izložba nošnji i starih zanata. U Velikoj Reci kod Malog Zvornika probala se zimnica, a kod Apatina kobasice. Mioniocu je proteklih dana obeležio kviz o narodnoj tradiciji, u Ćupriji je održana likovna kolonija "Selo moje, najelepše na svet", a Smederevo je izabralo najlepši par u nošnji.

U završnici ovogodišnjih Miholjskih susreta predstojećeg vikenda žitelji opštine Topola u Belosavcima, uz domaća vina i med iz ovog kraja, prikazaće svoje veštine i šarenolik kulturni program.

Teme