Web Analytics
Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti - BetaRS

Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti

Politika | 25.10.2024 | access_time 21:30
Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti
Foto:Beta/Miloš Miškov
Na završnoj tribini trodnevne međunarodne konferenciji Crte "Imamo li izbora" rečeno je da su mediji, izborna administracija, obrazovanje, nekažnjivost, nepoverenje u institucije, samo neke od prepreka ka boljim i slobodniji izborima, te da se o svim ovim temama razgovor mora nastaviti.


Na panelu "Oblikovanje budućnosti – Mapa puta do integriteta izbora" programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je da je ova konferencija poslužila da se razgovara, da se čuju iskustava drugih zemalja ali i da se ukaže na poslednja dva izborna ciklusa u Srbiji.

Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti
Foto:Beta/Miloš Miškov

Nedeljkov je rekao da je posmatračka misija Crte "videla ružno lice izbora" u decembru 2023. i junu ove godine i uspela da delu građana prenese šta su posmatrači videli na terenu, na biračkim mestima, kakvu sliku mediji prenose građanima.

"Rekao bih da je sam nalaz posmatračke misije Crte nakon decembarskih izbora i delimično i junskih, ostavio tri oblasti za unapređenje. Prvo je medijska scena, da treba da bude otvorenija, da građani čuju različite ideje i da po savesti donose sud kome će da pozajme poverenje na ograničeno vreme. Ovde smo čuli da to pravo građani Srbije nemaju, a da Javni servis skoro ne postoji. Druga oblast su pritisci, ucene i zastrašivanja građana, imali smo na panelu juče privilegiju da shvatimo koliko je klijentelizam izjeo suštinu izbora i poražavajuće je da nemamo rešenje kako da se borimo s tim. I treće je nekažnjivost, u svim oblastima," rekao je Nedeljkov.

Izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović podsetila je da je ovoj konferenciji, posle dužeg vrmena, prisustvovao jedan predstavnik REM-a i da je na jednoj od zatvorenih sesija, on bio izložen brojnim neprijatnim pitanjima.

Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti
Foto:Beta/Miloš Miškov

"Njegovo prisustvo pokazalo je koliko smo se nakupili frustracije, pa smo juče imali razgovor koji je bio izliv frustracije na jednu osobu iz institucija. To je znak da treba da razgovaramo, da je potreban serijal razgovora kako bi te frustracije na petom, šestom skupu nestale i kako bi počeo razgovor o rešenjima", rekla je Stevanović.

Ona je rekla da je u EU usvojen set medijskih zakona koji proširuju nadležnost regulatora na digitalni svet, i da je s jedne strane rečeno da bi REM trebalo da ide u tom pravcu, dok se istovremeno zna da članovima Saveta REM-a ističe mandat i da oni nakon 4. novembra neće raditi.

Crtina konferencija: Nastaviti razgovor o medijima, izbornim zakonima, nekažnjivosti
Foto:Beta/Miloš Miškov

Kada je reč o Javnim servisima, Stevanović je rekla da je preporuka Crtinog tima da se napravi radna grupa koja bi pružila podršku da se uredi pravilnik o radu Javnog servisa i pruži im pomoć u edukaciji, jer je, kako je ocenila, na delu "urednička kriza".

Podsetila je da je Fondacija Slavko Ćuruvija i Koalicija za slobodu medija predlagala takođe i da REM polaže račune o svom radu i da one organizacije koje predlažu članove REM-a budu stranke u postupku prilikom žalbi, ali da vlada to nije podržala.

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević rekao je da kada je reč o izborima, polovična rešenja ne znače ništa, već samo produžavaju agoniju i dodao da samo provera adrese u biračkom spisku, ili nametanje izbornoj administraciji da obučava članove biračkih odbora, neće promeniti sistem.

"Potrebno nam je temeljno restukturiranje svakog dela sistema koji se odnosi na izbore. Potrebni su integritet, znanje, kapacitet, nezavisnost, svi istog prioriteta i naš zadatak i u ova tri dana i ubuduće je da osmislimo rešenja kako da ovo rešimo", rekao je Dimitrijević i dodao da se u društvu najmanje konsultuju oni koji najviše znaju.

Dimitrijević je rekao da se ne može sprovesti reforma izbornih organa bez jedinstvenog izbornog zakona.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

 

Teme