Web Analytics
Guvernerka NBS na specijalnoj večeri banke JP Morgan Chase o globalnim izazovima - BetaRS

Guvernerka NBS na specijalnoj večeri banke JP Morgan Chase o globalnim izazovima

Ekonomija | Izvor: Beta | 26.10.2024 | access_time 15:25
Guvernerka NBS na specijalnoj večeri banke JP Morgan Chase o globalnim izazovima

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković bila je u Vašingtonu na večeri guvernera na kojoj se diskutovalo o svetskim aktuelnostima i temama od značaja za trenutne i buduće ekonomske tokove.

Sastanak zatvorenog tipa organizovala je najveća američka banka JP Morgan Chase.

Domaćin večere bio je predsednik i operativni direktor te finansijske institucije Danijel Pinto koji je uz svoje saradnike, pre svih Brusa Kasmana, prvog čoveka i rukovodioca sektora ekonomskih istraživanja, ugostio guvernere centralnih banaka zemalja u usponu, saopštila je NBS.

"Biti pozvan i učestvovati u ovako uskom krugu odabranih guvernera i izuzetnih ekonomista i poznavalaca svetskih finansija, čast je i privilegija ne samo za Narodnu banku Srbije, već za čitavu Republiku Srbiju, čiji su rezultati i potencijali globalno prepoznati i uvaženi", istakla je Tabaković.

U saoopštenju kabineta guvernerke je preneto da je ona govorila o "izuzetnoj saradnji koju Narodna banka Srbije ima sa bankom JP Morgan Chase i posebno istakla dugogodišnju saradnju predstavnika ove banke sa srpskim institucijama koja je sredinom 2021. godine rezultirala uključivanjem srpskih državnih obveznica u JP Morgan indekse, što je vodilo širenju baze investitora, povoljnijem finansiranju i bilo jedan od prvih koraka ka dobijanju investicionog rejtinga Srbije".

Navedeno je i da je u razgovoru "posebna pažnja posvećena geopolitičkim i geostrateškim temama isprepletanim sa globalnim finansijskim tokovima u aktuelnom ambijentu neizvesnosti i turbulencija" i da "prioritet svih treba da ostane očuvanje stabilnosti koje nema alternativu, kao i proaktivan pristup kroz izgradnju rezervi za potencijalne buduće globalne neizvesnosti".

Teme