Web Analytics
Kineska firma predstavlja model za upravljanje satelitima zasnovan na veštačkoj inteligenciji - BetaRS

Kineska firma predstavlja model za upravljanje satelitima zasnovan na veštačkoj inteligenciji

Svet | 28.10.2024 | access_time 14:10
Kineska firma predstavlja model za upravljanje satelitima zasnovan na veštačkoj inteligenciji
Foto: Dong Vejhua, glavni tehnološki direktor kompanije CasTianta predstavio je Huashan, specijalizovani veliki jezički model (LLM) za svemirski sektor, na Konferenciji o primeni satelita koju je organizovao Kineski institut za komunikacije u Pekingu 25. oktobra 2024. (CasTianta/Sinhua)

Kineska tehnološka kompanija uvela je veštačku inteligenciju (AI) kako bi poboljšala efikasnost i pouzdanost upravljanja letelicama, razvijajući specijalizovani veliki jezički model za svemirski sektor.

Kako prenosi Sinhua, CasTianta, kompanija koja se bavi istraživanjem i industrijalizacijom proizvoda za upravljanje komercijalnim satelitima, predstavila je LLM pod nazivom Huashan 25. oktobra na Konferenciji o primeni satelita kojuje organizovao Kineski institut za komunikacije u Pekingu.

Opisujući funkcionalnost ovog modela, glavni tehnološki direktor kompanije, Dong Vejhua, objasnio je da Huashan koristi veštačku inteligenciju za podršku korisnicima u inteligentnoj kontroli letelica, proračunima i analizama orbite, kao i generisanju komandi, čime se obezbeđuje nesmetano upravljanje satelitima u orbiti.

Zasnovan na stručnosti u oblasti upravljanja satelitima, ovaj model pruža platformu za upravljanje letelicama, obuku osoblja i inteligentnu kontrolu satelita kroz glasovnu i tekstualnu interakciju, naveo je Dong.

Efikasno upravljanje satelitima ključno je za racionalno korišćenje satelitskih resursa, stabilne i pouzdane satelitske usluge, kao i podršku daljem razvoju satelitske tehnologije, rekao je Dong.

Kada se satelit lansira, on šalje ogromne količine podataka na zemlju. Međutim, jedan inženjer može da upravlja samo ograničenim brojem satelita, dok broj satelita u orbiti brzo raste. Trenutno ljudska radna snaga neće biti u mogućnosti da zadovolji ovu rastuću potražnju, objasnio je Dong.

Prema statistici kompanije CCID konsalting, globalna satelitska industrija ubrzano raste od 2020. godine, s prosečnom godišnjom stopom rasta lansiranja satelita od 32 procenta u periodu od 2020. do 2023.

"Kada tradicionalni radni metodi ne mogu da odgovore na potražnju, efikasna primena veštačke inteligencije postaje ključna za suočavanje sa velikim promenama u upravljanju satelitima. Upravo je to vizija iza našeg razvoja modela Huashan" rekao je Dong.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena