Web Analytics
Čadež: Strateška saradnja sa Kinom ključna za privredni napredak Srbije i šireg regiona - BetaRS

Čadež: Strateška saradnja sa Kinom ključna za privredni napredak Srbije i šireg regiona

Ekonomija | 28.10.2024 | access_time 14:45
Čadež: Strateška saradnja sa Kinom ključna za privredni napredak Srbije i šireg regiona
Foto: Beta/Milan Ilić

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je važnost strateške saradnje sa Kinom, kao ključnu za privredni napredak Srbije i šireg regiona, ali i značaj povezivanja ideja i tehnologija svih zemalja članica Alijanse privrednih komora Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more (ILSTC), objavila je danas PKS.

Čadež je, u intervjuu za Kinesku medijsku grupaciju (KMG), naveo da je na okruglom stolu u kineskom gradu Čongćingupovodom osnivanja ILSTC-a, koja povezuje zapadnu Kinu sa zemljama Jugoistočne Azije i Evropom, predstavio inicijativu Srbije za osnivanje "Saveza ideja i tehnologija" koji bi uključivao sve njene članice s ciljem snažnijeg međusobnog transfera znanja i tehnologija.

Smatra da bi ova inicijativa povezala tržišta zapadne Kine, Jugoistočne Azije i Evrope, a kao ključne tačke za razmenu inovacija na tom putu navodi visokotehnološke centre u Čongkingu, Guangsiju, i zemljama kao što su Singapur, Vijetnam, Tajland, Srbija i druge.

Prema njegovim rečima, cilj je da se ujedine resursi i omoguće investicije u inovacije i startape.

"Do sada, kineske kompanije su u Srbiju uložile preko šest milijardi evra, a Kina je postala drugi najvažniji trgovinski partner i treće izvozno tržište za Srbiju", navodi predsednik PKS.

Kazao je da predlog srpske strane može da omogući "kvantni skok u povezivanju" tržišta zapadne Kine, Jugoistočne Azije i Evrope.

"Na tom putu neophodno je povezivanje ljudi i razmena ideja, i zato želimo da povežemo visokotehnološke centre u Kini, Jugoistočnoj Aziji i Srbiji kako bismo objedinili inovativne resurse skoro 300 institucija koje podstiču startape i istraživanje", objasnio je Čadež.

On je podsetio da je Srbija značajno napredovala u poslednjih deset godina i povećala izvoz softvera sa 370 miliona evra na 3,8 milijardi evra, vrednost startap ekosistema je porasla za 60 odsto, dok uvođenje predmeta programiranja u osnovne škole već daje prve vidljive rezultate.

Govoreći o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, ukazao je da taj sporazum, iako je nedavno potpisan, već pokazuje benefite, te da su u toku razgovori o dolasku kineskih kompanija iz sektora zelene industrije i e-mobilitija u Srbiju, što će dodatno, kako je istakao, podstaći domaći privredni rast.

Srbija, kako je zaključio Čadež, može da bude primer kako je moguće dobro sarađivati sa Kinom i da Evropa polako shvata značaj ovakvog načina saradnje.

 

Video: Kineska medijska grupa (CMG)/Omer Zec 

 

Teme