Web Analytics
Profesor Ristić: Nigde u Evopi nije planirano kopanje litijuma u poljorivrednim područjima - BetaRS

Profesor Ristić: Nigde u Evopi nije planirano kopanje litijuma u poljorivrednim područjima

Životna sredina | 28.10.2024 | access_time 20:30
Profesor Ristić: Nigde u Evopi nije planirano kopanje litijuma u poljorivrednim područjima
Profesor beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je kazao danas da nigde u Evrpi nije planirano kopanje i prerada litijuma u poljoprivednim područjima, poput projekta "Jadar" u Srbiji.

On je za Radio televiziju Vojvodine (RTS) kazao i da su prerada litijuma i formiranje deponija ono što je "najopasnije".

Diskusije o projektu "Jadar" u Srbiji, u kojima se pominju potencijalni rudnici od Velike Britanije preko Nemačke do lokaliteta u Francuskoj i u Portugaliji, ocenio je kao manipulacije.

"To je predmet ozbiljnih manipulacija od strane onih koji zagovaraju projekat (Jadar)", kazao je on.

Naveo je da "prvo treba znati" da od svih lokacija koje je novinarka pomenula da se, kako  je naveo, u Austriji zaista planira kopanja rude sa litijumom "ali neće biti prerade".

"Ono što se iskopa biće tovareno na železnicu do prve luke i brodovima prevoženo do Saudijske Arabije gde će biti prarada rude...i tamo će s formirati deponije", tvrdi on.

Upitam da li tvrdi da je prerada ono što je ovde ( Srbiji) najopasnije, on je odgovorio potvrdo: "Prerada i formiranje deponija".

"Imamo projakat ....u Gornjoj Rajni i tu se radi o ekstrakciji litijuma iz podzemnih voda", kazao je.

Rekao je da ima i jedan rudnik na granici Češke i Slovačke i da je to stari srednjevekovni rudnik kalaja sa formatiranim podzemnim tunelima.

Dodao je da je pronašao materijale da će tu biti usitnjena ruda i da će se izdvajanje iitijuma raditi pomoću "nekih specijalnih magneta" i da "nema hemije".

Naveo je da se u Englesko radi "o ekstraciji litijuma zajedno sa rudinijumom i ... iz podzemnih voda" i da tu, kako je ukazao, "opet nema hemije".

Kazao je da je pominjan i rudnik u Portugaliji te dodao da je bio tamo ali da, kako je naveo, "tu nema nikakvog rudnika".

"Imamo samo priču o tome da će se nešto rudariti u naseljenim mestima iz kopnenih rezervi u Evropi a u toku su u Francuskoj protesti protiv plana eksplatacije iz kopnenih rezervi", kazao je.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina