Francuska kuhinja sa zvezdicama na Kopaoniku
Ekonomija
| 20.02.2025
|
access_time
17:00
Alzas Foto: Arena Hospitality group
Vrhunsku francusku kuhinju, s posebnim akcentom na autentične specijalitete Alzasa, predstaviće Mišel Ise (Michel Husser), šef kuhinje restorana "Le Cerf", u saradnji sa Stevanom Pejdanovski, šefom restorana "La Pista" s Kopanioka, uz pažljiv odabir sastojaka koji spajaju bogatstvo francuske gastronomske tradicije, savremene tehnike kuvanja i lokalnu gastronomiju Srbije.
"Le Cerf" je jedini restoran na svetu koji Mišlenovu (Mishelin) zvezdicu nosi neprekidno od 1936. godine.
Mišel Ise spada u legende francuske Mišlen kuhinje sa preko 40 godina iskustva u vrhunskoj gastronomiji. Vlasnik je porodičnog restorana "Le Cerf" iz Marlenajma koji decenijama održava najviše kulinarske standarde i dobitnik je mnogih prestižnih priznanja.
Alzas je region s najvećom koncentracijom restorana s Mišlenovim zvezdama, po mnogima i kolevka fine "Dining kulture", a Strazbur, administrativni centar Alzasa, ističe se i kao centar kulture i kulinarstva Francuske.
" 'Francuska kuhinja sa zvezdicama' nije samo gastronomska manifestacija, već i važan strateški događaj za međunarodno pozicioniranje Srbije i Jugoistočne Evrope u svetu visoke gastronomije", rekla je Slađana Novaković, predsednica organizacije "Ja volim Francusku".
Kazala je da "s obzirom na značaj gastronomije u globalnoj ekonomiji i turizmu, manifestacija poput ove ne samo da doprinosi razmeni kultura, već postavlja temelje za dalji razvoj privrednih odnosa".
"Mišlen standardi postaju sve važniji pokretač turizma na ovim prostorima, a ovakvi projekti otvaraju novo poglavlje saradnje između Francuske i naše regije, posebno sada kada su prvi put dodeljene Mišelin zvezdice restoranima u Srbiji", rekla je Novaković.
Organizatori manifestacije "Ja volim Francusku" i Međunarodna unija regiona Alzas širom Evrope promovišu francusku gastronomiju i unapređuju privrednu, turističku i saradnju u kulturi.