Turska: Hleb iz bronzanog doba u muzeju, pekari mese somune po receptu od pre 5.000 godina
Arheolozi su pronašli hleb star 5.000 godina u Turskoj, lokalni pekari su počeli da ga mese, a otkriće je podstaklo interesovanje za uzgoj drevnih sorti pšenice koje su bolje prilagođene suši.
"Ovo je najstariji kvasni pečeni hleb otkriven tokom iskopavanja, koji je u velikoj meri sačuvao svoj oblik", rekao je Murat Tirkteki, arheolog i vođa iskopavanja nedaleko od grada Eskišehira, u centralnoj Turskoj.
"Hleb je retko otkriće tokom iskopavanja. Obično se pronađu samo mrvice, ali ovde je sačuvan jer je bio spaljen i zakopan", rekao je arheolog.
Okrugli hleb, ravan poput palačinke, prečnika 12 centimetara, pronađen je u septembru 2024. godine. Bio je karbonizovan i zakopan ispod praga kuće iz bronzanog doba, pre oko 3.300 godina pre nove ere.
Arheolozi veruju da je hleb, čiji je jedan komad bio otkinut, zakopan tokom izgradnje kuće i da je deo rituala obilja.
Analiza je pokazala da se hleb pravio od grubo mlevenog dvozrnca, drevne sorte pšenice i zrna sočiva, a kao kvasac se koristio list neidentifikovane biljke.
Somuni po receptu za hleb iz bronzanog doba se od prošle nedelje mese i u lokalnoj pekari Halk Ekmek.
Kombinacija drevne sorte pšenice, sočiva i bulgura, koja je nakon analiza delovala najbliža recepturi iz bronzanog doba, daje bogat hleb sa malo glutena i bez konzervansa, a somuni od 300 grama, po ceni od 50 turskih lira (oko 1,12 evra), rasprodate su za samo nekoliko sati.
Pokrajina Eskišehir, nekada bogata brojnim izvorima vode, sada je suočena sa sušom.
"Suočavamo se sa klimatskom krizom, ali i dalje gajimo kukuruz i suncokret koji zahtevaju mnogo vode. Preci su nam održli lekciju. Trebalo bi, kao i oni, da se okrenemo ka kulturama koje zahtevaju manje vode", rekla je gradonačelnica Eskišehira koja u svom kraju nastoji da oživi uzgoj drevne sorte pšenice, otporne na sušu i bolesti.
Hleb iz bronzanog doba od prošle nedelje je izložen u Arheološkom muzeju Eskišehira.