Web Analytics
Panel Propulsion: Digitalna pismenost je preduslov za digitalnu bezbednost (VIDEO) - BetaRS

Panel Propulsion: Digitalna pismenost je preduslov za digitalnu bezbednost (VIDEO)

Srpski | 17.10.2022 | access_time 20:30
Panel Propulsion: Digitalna pismenost je preduslov za digitalnu bezbednost (VIDEO)
BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković izjavila je danas da su roditelji na niskom stepenu svesti od opasnosti koje za decu postoje na internetu i da uglavnom nemaju znanje koje su mere zaštite.

"Deca su digitalno vešta, ali nisu digitalno pismena da bi znala da se zaštite, a mislim da danas nijedno društvo ne može da prosperira bez digitalne pismenosti, i da je digitalna pismenost preduslov za digitalnu bezbednost", rekla je Beković agenciji Beta na panelu "Odrazi nove pismenosti" koji organizuju "Propulsion" i Agencija SAD za medjunarodni razvoj (USAID).

Ona je istakla da su iskustva članova Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je pre šest godina osnovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nakon obilaska više od 300 škola i više od 500 edukacija za roditelje, nastavnike i decu, da roditelji pokazuju volju da se edukuju o toj oblasti.

"Kada im mi ispričamo šta se sve dešava, koje su sve zloupotrebe, na šta deca nailaze, onda ih osvestimo i vide šta se sve dešava. Danas je 90 odsto kriminala prešlo na internet ili na njemu počinje. Ta prva faza, odnosno vrbovanje, počinje na internetu. Tako da, kada čuju, onda malo razmišljaju i shvataju da to ustvari nije virtuelan svet, nego da je to stvaran svet", naglasila je Beković.

Dodala je da taj centar mogu da pozovu roditelji, nastavnici i deca kada god imaju bilo kakav problem na internetu, ako postoji neko digitalno nasilje, neko ih vredja, uznemirava, preti, ucenjuje, ili ih kontaktira predator.

"Mi smo povezani direktno sa policijom, tužilaštvom, domovima zdravlja, prosvetom, tako da napravimo jedan predmet i prijavu i to prosledimo nadležnoj instituciji", kazala je Beković.

Nastavnica iz Kraljeva Marina Panić kazala je da je važno da deca i roditelji, kao i nastavnici, budu digitalno pismeni.

"Jako je važno da i deca i roditelji budu digitalno pismeni, ali je u celoj toj priči o digitalnom obrazovanju jedna od ključnih komponenti podizanje digitalnih kompetencija nastavnika, izmedju ostalog i na temu digitalne pismenosti, ali i na temu medijske pismenosti, informatičke pismenosti i svega onoga što mi kao nastavnici nismo učili na fakultetima, ali se desilo sada u ovom okruženju, u ovom vremenu u kome danas živimo", istakla je ona.

Panić je naglasila da "dobar metodičar", bez obzira na godine, uvek zna da je osnovni cilj obrazovanja pre svega priprema dece za život.

"Iako su okolnosti izmenjene iz vremena kada smo se mi školovali i načina na koji smo mi možda učili, svaki dobar nastavnik razume koliko je važno naučiti decu da se u ovoj digitalnoj 'džungli' dobro snadju. Ali učenje ide u oba smera - sa jedne strane mi učimo njih, a sa druge strane mi mnogo možemo naučiti od naših učenika", kazala je Panić.

Kako je ocenjeno na panelu "Odrazi nove pismenosti", koji je održan u okviru Izložbe "Now&10", indeks medijske pismenosti u protekloj godini je opao, dok je, istovremeno, indeks digitalne pismenosti porastao,  Kao dobra polazna tačka za unapredjenje medijske i digitalne pismenosti pomenuti su Priručnici za roditelje, biznise i javnu upravu, koji su kreirani u okviru programa "Nova pismenost".

Teodora Miljković je u ime programa "Nova pismenost" kazala da Priručnici pružaju priliku svima da zastanu i razmisle o tome kako funkcionišu u digitalnom prostoru.

"Izložba najboljih kampanja u zemlji je prilika za agencije, kreativce i oglašivače da bolje razumeju prakse medijskog i digitalnog oglašavanja i nauče kako da ih primene. I svi gradjani Srbije mogu da nauče kako kritički promišljati poruke, proveravati informacije, razumeti trendove u digitalnom svetu i odgovorno koristiti internet. Cilj je da se stvori jednak nivo veština medijske i digitalne pismenosti među svim činiocima našeg društva", rekla je Miljković.

Program "Nova pismenost" radi s gradjanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle medju temeljima savremenog srpskog društva, naveli su organizatori.

Panel "Odrazi nove pismenosti" koji organizuju "Propulsion" i Agencija SAD za medjunarodni razvoj (USAID), održan je u beogradskom tržnom centru "Ušće".



CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme