Web Analytics
Ljajić: Dešavanja na Kosovu su poraz međunarodne zajednice, EU i SAD - BetaRS

Ljajić: Dešavanja na Kosovu su poraz međunarodne zajednice, EU i SAD

Politika | Izvor: Beta | 30.05.2023 | access_time 14:50
Ljajić: Dešavanja na Kosovu su poraz međunarodne zajednice, EU i SAD
Najnovija eskalacija krize na severu Kosova predstavlja definitivni poraz međunarodne zajednice, EU i SAD u rešavanju kosovskog problema, ocenio je danas predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

"Potpisivanjem sporazuma koji se ne poštuju, fotografisanjem, velikim i obećavajućim izjavama, stigli smo do toga da, na svu sreću, preobrojavamo samo ranjene i povređene i na jednoj i na drugoj strani", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Ukazao je da se još jednom pokazalo, što je više puta ranije govorio, zašto je loš zamrznuti konflikt i da i najmanja iskra može izazvati nasilje i sukob.

"Zato smatram da međunarodna zajednica mora hitno da reaguje utičući na vlast u Prištini da se raspišu vanredni lokalni izbori na severu Kosova, kako bi građani mogli da izaberu svoje legitimne predstavnike", rekao je Ljajić.

Dodao je da, na srednji rok, i SAD i EU moraju da razmisle o promeni svojih predstavnika koji se bave Kosovom, jer je njihov učinak potpuno neuspešan, o čemu, kako je naveo, svedoče i događaji proteklih dana.

"Što je više bilo različitih međunarodnih posrednika, to smo sve udaljeniji bili od nalaženja nekog održivog i stabilnog rešenja. Srbiji i celom regionu više nego ikad su važni mir i stabilnost, a jednostrane akcije i aktivnosti koje ih potkopavaju, mogu izazvati i veće posledice od ovih koje smo imali priliku da gledamo u Zvečanu", ukazao je Ljajić.

Teme