Web Analytics
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom Kfora - BetaRS

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom Kfora

Kosovo | 31.05.2023 | access_time 21:15
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom Kfora
Foto: Beta/Saša Đorđević
 Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč (Stuart Munsch) posetio je danas Kosovo i s ,komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".

Komanda združenih snaga NATO-a u Napulju je na Tviteru saopštila da su Manč i Ristuča su razgovarali i o razmeštanju dodatnih 700 vojnika iz rezervnog bataljona koje je NATO odlučio da pošalje na Kosovo radi normalizacije situacije i obezbeđenja sigurnosti, i o mogućem angažovanju još jednog rezervnog bataljona koji je stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Manč je, kako se navodi, "pohvalio dalekovidost i poteze Kfora" u sprečavanju težih povreda i gubitaka života tokom nasilja na Kosovu 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i vojnika Kfora u Zvečanu.

Manč je danas posetio vojnike Kfora iz Mađarske i Italije, ranjene 29. maja u Zvečanu dok su izvršavali misiju u skladu sa mandatom koji je Savet bezbednosti UN dodelio Kforu radi očuvanja bezbednog okruženja na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Sastao se i sa ambasadorima Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu radi konsultacija o njihovoj podršci povratku dijalogu i prekidu nasilja, piše u objavi.

Posetu je, kako se navodi, okončao pozivom "svim stranama, uključujući one koji su stvorili uslove za nasilje 29. maja, da se uzdrže od daljih neodgovornih odluka i poteza" i da se "umesto toga u dobroj nameri angažuju u diplomatskim pregovorima radi poboljšanja odnosa, u okviru dijaloga uz posredstvo EU".

Teme