Web Analytics
Kineska svemirska opservatorija otkrila više od 200 sunčevih baklji - BetaRS

Kineska svemirska opservatorija otkrila više od 200 sunčevih baklji

Tehnologija | 01.06.2023 | access_time 15:40
Kineska svemirska opservatorija otkrila više od 200 sunčevih baklji
FOTO: Wang Jiangbo/Xinhua

Napredna svemirska solarna opservatorija, nazvana Kuafu-1 na kineskom, otkrila je više od 200 solarnih baklji otkako je lansirana u svemir prošlog oktobra, rekao je glavni naučnik projekta Gan Veićun, prenosi Sinhua.

Podaci posmatranja sa tri instrumenta na brodu Kuafu-1 stavljeni su na raspolaganje za probnu upotrebu u zemlji i inostranstvu, rekao je Gan 30. maja, na forumu Džongguancun.

Kuafu-1 je svestrani satelit specijalno dizajniran za detekciju sunca. Ime je dobio po džinu iz kineske mitologije koji je neumorno jurio Sunce.

On nosi tri korisna instrumenta - Liman-alpha solarni teleskop (LST), aparat za snimanje tvrdih rendgenskih zraka (HXI) i vektorski magnetograf sa punim diskom (FMG).

Prema rečima Gana, HXI ima najbolje performanse u orbiti sa više od 200 otkrivenih solarnih baklji. HXI je napravio prvu solarnu sliku tvrdih rendgen zraka u Kini kvaliteta svetske klase.

Napomenuo je da HXI ima jedinu sliku Sunca tvrdim rendgen zracima iz perspektive blizu Zemlje na svetu, koja pruža nezamenljive podatke posmatranja solarnih baklji.

Detalji distribucije netermalnog zračenja solarnih baklji koje je uhvatio HXI su prilično retki i prevazilaze prethodna očekivanja, dodao je Gan.

U međuvremenu, FMG je realizovao prvo kinesko posmatranje solarnog magnetnog polja iz svemira. LST je imao solarno posmatranje preko celog diska, detektujući neke retke baklje bele svetlosti i nekoliko Liman-alfa linija u solarnim prominencijama.

Poznato je da je talasni opseg Liman-alfa, koji predstavlja neutralne spektre vodonika koje oslobađa više od 70 procenata sunčeve mase, najjača linija ultraljubičaste emisije koja utiče na Zemljinu jonosferu.

Gan je ukazao da Sunce ima izuzetno blizak odnos sa ljudskim bićima, a Kuafu-1 je od velikog značaja jer je preuzeo svetu misiju da uvede novu eru sveobuhvatnog istraživanja solarnog svemira u Kini.

On je rekao da granično istraživanje solarne fizike Kuafu-1 napreduje punim zamahom, izrazivši nadu da će okupiti solarne fizičare iz zemlje i inostranstva kako bi koristili satelitske podatke za dubinska istraživanja u budućnosti.

Kuafu-1 je lansiran u oktobru prošle godine iz centra za lansiranje satelita Điućuan na severozapadu Kine.

Nakon šest meseci puštanja u rad u orbiti, satelit je dobio veliku količinu sirovih podataka za posmatranje Sunca.

Prošlog meseca održana je onlajn konferencija o objavljivanju podataka i obuci o tome kako da se koriste podaci posmatranja, kojoj je prisustvovalo skoro 400 stručnjaka za solarnu fiziku iz 25 zemalja.

Teme