Web Analytics
Brnabić razgovarala sa norveškim stručnjacima o masovnim ubistvima u Srbiji - BetaRS

Brnabić razgovarala sa norveškim stručnjacima o masovnim ubistvima u Srbiji

Društvo | 02.06.2023 | access_time 14:30
Brnabić razgovarala sa norveškim stručnjacima o masovnim ubistvima u Srbiji
FOTO: PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas s norveškim stručnjacima za posttraumatski stres koji su preneli iskustva te zemlje posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja 2011. godine, kada je ubijeno 69 osoba, većinom mladih.

Predstavnici Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa (NKVTS) i Centra Utoja rekli su da je posle masovnih ubistava u Srbiji neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške, saopštila je vlada Srbije.

Norveška je, posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Brnabić je rekla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih jer celo društvo prolazi kroz stresan period.

Ona je rekla da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece.

Tim eksperata, koji čine članovi Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma - NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje.

Oni su prisustvovali i sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom predsedava premijerka a u planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo.

Psihosocijalna podrška deci, nastavnicima i roditeljima u 13 škola u Beogradu i Smederevu

Posle masovnih ubistava početkom maja, usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se u 13 osnovnih škola, a u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na dnevnom nivou su angažovana četiri stručnjaka, rečeno je danas na sednici Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih.

Kako je saopštila Vlada Srbije, na sednici je rečeno i da su u Kulturnoj ustanovi "Dadov" u Beogradu, u dve smene uvek prisutna po dva pomagača koji će pružati pomoć svim građanima do 1. septembra.

Potpredsednica Radne grupe i direktorka Instituta za mentalno zdravlje Milica Milovančević Pejčić navela je da u bazi pomagača trenutno ima 57 članova, kao i da je fomiran supervizijski tim od "najiskusnijih eksperata koje Srbija ima" i koji rade sa pomagačima.

Ona je dodala da postoji i nezavisni tim supervizora i dvoje stručnjaka koji kontrolišu supervizore, jer su po njenim rečima, lekari zaključili da je zbog osetljivosti teme, izuzetno važno da postoji trostruki nivo kontrole.

Sednici Radne grupe prisustvovala je delegacija stručnjaka iz Norveške koji od juče borave u Srbiji i od kojih se očekuje da pomognu domaćim ekspertima s obzirom na iskustvo u suočavanju sa posledicama masakra koji se dogodio na ostrvu Utoja, u blizini Osla 2011.

"Norveški stručnjaci rekli su da je u Norveškoj 2011. godine takođe formirana radna grupa slična ovoj u čijem radu danas učestvuju. Oni su naglasili da su izuzetno zadovoljni time koliko daleko su naši stručnjaci stigli u svom radu do sada, pogotovo imajući u vidu da je prvih nekoliko nedelja nakon masakra, prema njihovom iskustvu, najkritičniji period", saopšteno je posle sednice.

Radnom grupom predsedavala je premijerka Ana Brnabić koja je ponovila da u tom telu "stručnjaci vode glavnu reč" a da Vlada "samo podržava i implementira njihove odluke".

Teme