Web Analytics
Napori za zaštitu delte reke Jangce u Kini - BetaRS

Napori za zaštitu delte reke Jangce u Kini

Zelena Srbija | 05.06.2023 | access_time 13:35
Napori za zaštitu delte reke Jangce u Kini
FOTO: Xinhua/Liu Fangqiang

Ekološki posmatrači iz dve provincije na istoku Kine, Anhui i Džeđijang održali su novi sastanak na granici pokrajina kako bi zajedno testirali kvalitet vode reke Sin'an, koja teče od Anhuija do Džeđijanga.

"Sastajemo se dva puta mesečno radi testiranja", rekao je Hong Ćingping, posmatrač životne sredine iz okruga Šesian u Anhuiju, kroz koju reka protiče. "Mi zajedno prikupljamo uzorke vode sa tri različita mesta pre sprovođenja odvojenih laboratorijskih testova", dodao je posle sastanka održanog krajem maja, prenosi Sinhua.

Test je deo inovativne međuprovincijske pilot šeme za ekološku kompenzaciju koja je uvedena 2012. godine kako bi se rešila dugotrajna zabrinutost stanovnika duž reke Sin'an: kontrola kvaliteta vode reke je uzaludna kada je njeno izvorište zagađeno.

Prema šemi, kvalitet vode se periodično procenjuje na granici dve pokrajine. Ako ispunjava dogovorene standarde, Džeđiang treba da nadoknadi Anhuiju troškove ekološke zaštite. U suprotnom, Anhui bi trebalo da nadoknadi Džeđiangu dodatne troškove tretmana vode.

Sa svojim glavnim tokom koji se proteže skoro 360 km, reka Sin'an služi kao ključni ekološki zaštitni ekran i vodni resurs za deltu reke Jangce, oblast koja pokriva Šangaj i provincije Đangsu, Džeđijang i Anhui.

Eko kompenzacioni fond se izdvaja godišnje, a tokom protekle decenije kvalitet vode je ostao iznad dogovorenih zahteva.

Kao rezultat toga, Anhuiju je naplaćeno ukupno 6,27 milijardi juana (oko 880 miliona američkih dolara) za napore u zaštiti životne sredine, kao što su izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zabrana industrijske proizvodnje u blizini reke i organizovanje patrolnih timova za prikupljanje smeća.

Džang Gongliang, sada 61-godišnjak, postao je član tima za čišćenje smeća u Šesijanu 2017. nakon što je prodao svoj teretni čamac i napustio posao u rečnom transportu.

Džang se prisetio da je tokom sezone poplava pre nekoliko godina mogao da sakupi dve tone smeća dnevno, koje je sadržalo mnogo kućnog otpada koji je kiša odnela u reku. "Sada sakupljam samo oko 100 kg smeća dnevno. To je uglavnom mrtvo drvo i lišće", dodao je.

Nakon više od jedne decenije, šema ekološke kompenzacije za reku Sin'an poslužila je kao glavna ilustracija kako međupokrajinska saradnja igra ključnu ulogu u očuvanju regionalnog okruženja. Mnogi drugi programi su sledili ovaj primer u regionu delte reke Jangce.

Na primer, grad Suanćeng u Anhuiju je sproveo više od 60 zajedničkih patrola sa susednim gradovima u provincijama Điangsu i DžeĐiang u poslednje tri godine i razbio 25 ilegalnih radionica. U partnerstvu sa gradovima u Džeđiangu, Suančeng je takođe efikasno rešio 45 slučajeva ilegalnog prenosa i odlaganja čvrstog otpada od 2019.

Pozitivan napredak je evidentan u regionalnim ekološkim uslovima zahvaljujući zajedničkim naporima.

Prosečan udeo dana dobrog kvaliteta vazduha u svim gradovima u delti reke Jangce (ukupno 41), dostigao je 83 procenta u 2022. godini, 7,3 procenta više nego 2018. Gustina PM2,5, ključni pokazatelj zagađenja vazduha, opala je za 26,2 procenta na 31 mikrogram po kubnog metra u istom periodu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija