Web Analytics
Poslanici pitali o maloj maturi, penzijama, privatizaciji i Kosovu - BetaRS

Poslanici pitali o maloj maturi, penzijama, privatizaciji i Kosovu

Politika | 06.06.2023 | access_time 12:00
Poslanici pitali o maloj maturi, penzijama, privatizaciji i Kosovu
Foto: Beta/ Milos Miskov

Poslanici skupštine Srbije na početku današnje sednice tražili su od nadležnih objašnjenja i obaveštenja, a pitanja su se odnosila na odlaganje državne mature, dešavanja na Kosovu, umanjenje penzija i novi zakon o upravljanju privrednim društvima.

Poslanica Danijela Nestorović iz kluba "Moramo Zajedno" pitala je zašto pri izradi predloga zakona o upravljanju privrednim društvima nije konsultovana Agencija za sprečavanje korupcije.

Nestorović smatra da je reč o pripremi privatizacije 23 javna preduzeća i da su rizici od korupcije preveliki.

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve" Milija Miletić pitao je da li je moguće izmeniti zakon o penzijama pa da građani koji odu u penziju pre 65. godine, kada navrše te godine prestanu da plaćaju penale i primaju punu penziju.

Miletić je pitao i da li postoji mogućnost da neko ko se penzioniše sa 60 godina, ponovo počne da radi pre nego što napuni 65 i tako poboljša prosek.

Robert Kozma iz Zeleno levog kluba pitao je VD ministra prosvete Đorđa Milićevića zašto se ponovo odlaže državna matura i da li je pravi razlog to što softver koji je firmi "Komtrejd" plaćen 1,7 miliona evra ne radi, jer je i probno testiranje iz maternjeg jezika prekinuto zato što nije funkcionisalo skeniranje tekstova.

"Pitanje za Anu Brnabić je da li vlada planira da ukine ministarstvo prosvete, jer ste to najavili prekidom školske godine", rekao je Kozma i naveo da vlada ne pita struku ni nastavnike ni ministarstvo ni učenike, već odluke donosi "suludi pi ar vladinog saveta kreativne industrije, pa je umesto ukidanja rijalitija ukinuta škola".

Poslanica Dveri Radmila Vasić pitala je kada će skupština imati posebnu sednicu o Kosovu i o francusko nemačkom sporazumu, te šta se čini da Radoš Petrović i Dušan Obrenović pretučeni na protestu u Zvečanu, budu pušteni iz zatvora.

Vasić je pitala i da li se planira rušenje Beogradskog Sajma radi širenja Beograda na vodi.

Dejan Manić iz Jedinstvene Srbije pitao je da li su obezeđena sredstva za obnovu škole "Dositej Obradović" u Vranju kojoj je potrebna zamena krova, stolarije i izgradnja fiskulturne sale.

Poslanica Bojana Bukumirović rekla je da je pre godinu dana delegacija Zavetnika krenula u posetu spomen logoru Jasenovac, ali im nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku, pa pita ministarstvo spoljnih da li su zatražili objašnjenje zašto im zabranjeno i zašto je to još na snazi.

Tatjana Manojlović iz Demokratske stranke pitala je premijerku Anu Brnabić da li joj je neprijatno što Srbija tone u medijski rat, "naročito nakon jučerašnjeg saopštenja kolegijuma RTS-a u maniru najcrnjih izveštaja iz '90-ih i neslavne tradicije informativnog programa iz tog vremena".

"Zašto neprimereno utičete na uredništvo informativnog programa koje se više trudi da se ne zameri i da ugodi Aleksandru Vučiću, nego da poštuje zakonske obaveze javnog servisa", pitala je Manojlović.

Takođe i ona je pitala da li se planira povlačenje predloga zakona o upravljanju privrednim društvima jer javnost smatra da je izuzetno štetan.

Slavica Radovanović iz Narodne stranke pitala je ministra za rad Nikolu Selakovića hoće li joj se izviniti što je optužio da nije iznela istinu o domu za stare u Jagodini i istakla da je ministar na televiziji prikazao lažne slike iz tog doma iz službenih prostorija koje su uređene.

Ona je pokazala fotografije doma i ponovila da stari ljudi žive u takvim uslovima, a da su za posetu Selakovića izgrađena "Potemkinova sela", te je pitala da li je ministar saučesnik u prikrivanju te strašne istine.

Marija Vojinović iz koalicije Nada pitala je ministarku poljoprivrede o sistemu e-agrar u kojima se mnogi poljoprivrednici nisu snašli i koliko je njih zbog toga ostalo bez subvencija.

Poslanik iz Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić pitao je zašto se uništava fabrika "Zastava oružje" koja se suočava sa najvećom krizom u poslednjih 20 godina i u gubitku je više od tri milijarde dinara.

Jekić je rekao i da je započeta rekonstrukcija bolnice "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, da su radovi stali i da on pita da li je u planu da budu nastavljeni i kada.

Andrijana Avramović iz SNS pitala je mogu li sredstva poreskih obveznika za Telekom umesto na snimanje domaćih serija biti usmerena na snimanje dečjeg programa.

Ona smatra da bi bilo važno da se mladi adekvatno informišu, da znaju gde ima adekvatnih manifestacija i da prevaziđu izazove.

"Takozvani protesti su pokazali ponovo nasilje u vidu pretećih fotografija našem predsedniku, ovo naša opozicija organizuje vešala za našeg predsednika, to je vaša politika", obratila se poslanica i dodala da je neka neimenovana žena iza lažnog profila poslala uvredljive i preteće poruke Vučićevom sinu Danilu koji ima "samo 25 godina".

Teme