Web Analytics
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije - BetaRS

Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije

Ekonomija | 12.06.2023 | access_time 16:05
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije
Pošta Srbije proglasila je danas pobednice drugog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena", koji je namenjen osnaživanja i promocije ženskog preduzetništva, a na kome su ovog puta nagrađene žene preduzetnice iz ruralnih i ostalih negradskih sredina.

Na svečanosti u Privrednoj komori Srbije (PKS), rečeno je da je na konkurs, koji je trajao od 8. marta do 8. aprila, stiglo je nekoliko stotina prijava preduzetnica iz svih krajeva Srbije, kao i da se pobednice bave različitim delatnostima kao što su proizvodnja hrane i pića, pravljenje kozmetike, odeće i obuće, ali i trgovinom, turizmom i starim zanatima.


V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević kazao je da će za 100 najboljih kandidatkinja po oceni stručne komisije biti obezbeđena nacionalnu vidljivost kroz besplatnog oglasnog prostora u više od 1.500 pošta širom Srbije.

"Na taj način će biznisi ovih žena postati vidljivije i konkurentnije na tržištu roba i usluga", rekao je Đorđević.
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije


Istakao je i da će biti urađena i moderna onlajn i štampana publikacija koja promoviše proizvode i usluge kojima se bave te žene, a one će imati i mogućnost da sa Poštom Srbije sklope ugovor sa posebnim pogodnostima, koje će im omogućiti bolje poslovanje.

Pobednice i njihovo poslovanje, kako je naveo, biće predstavljeni i na monitorima u poštama, na korporativnom sajtu i zvaničnim profilima Pošte na Instagramu, Fejsbuku, Linkedinu i Youtube kanalu.


"Sa velikim uspehom zatvaramo drugi veliki nacionalni konkurs podrške ženama preduzetnicama koji je ponovo zabeležio veliko interesovanje, što govori o značaju naše inicijative i neophodnosti stalne i još snažnije udružene podrške ženskom preduzetništvu i ekonomskom osnaživanju i afirmaciji žena u biznisu", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se utiče na stvaranje boljih prilika i većih šansi za žene koje vode sopstveni posao u manjim sredinama.

"Ponosni smo što time doprinosimo i višem zajedničkom cilju, ravnomernom privrednom i regionalnom razvoju i unapređenju male privrede i društva u celini", rekao je Đorđević i naglasio da je konkurs koji je organizovala Pošta Srbije primer koji treba da slede i druge društveno odgovorne kompanije.
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije


Ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenicu predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Darija Kisić pozdravila je akciju i istakla zadovoljstvo što su nagrađene uspešne poslovne žene iz gotovo svih manjih mesta širom Srbije.

Ona je pozvala na zajednički dalji rad na osnaživanju žena.

Pored unapređenja zakonodavnog okvira, istakla je da je Ministarstvo za brigu o porodici u saradnji sa PKS pokrenulo akciju Prijatelj porodice, sa ciljem da podstakne kompanije da urade što više na usklađivanju rada i roditeljstva.
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije


Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić ocenila je da je konkurs od izuzetnog značaja, jer su istraživanja pokazala da se u svetu, ali i u Srbiji žene na tržištu rada manje zastupljene kroz sopstveni biznis i uglavnom se bave manje plaćenim poslovima i manje zarađuju.

Dodala je da žene zarađuju 10 odsto ukupnog svetskog bogatstva, da je u njihovom vlasništvu oko jedan odsto svetskog kapitala, a velike  razlike u odnosu na muškarce posebno su izražene kada se govori u ženama u ruralnim sredinama koje uglavnom nisu vlasnice zemljišta koje obrađuj.
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije




"Ukoliko žene rade potpuno ravnopravno, a to je polovina stanovništva, i privrede mogu da profitiraju", kazala je ona.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić kazala je da je komora "prepoznala žensko preduzetništvo kao snažan resurs novog zapošljavanja".
Proglašene pobednice drugog nagradnog konkursa Pošte Srbije



Podsetila je i da PKS podržava žensko preduzetništvo kroz pomoć u organizovanju poslovnih sastanaka, izlaske na strana tržišta i sajmove, kao i organizovanjem različitih besplatnih edukacija.


Кonkurs Pošte Srbije "100 uspešnih poslovnih žena" iz ruralnih i negradskih sredina, realizovan je uz podršku PKS koja je pomogla promociju, animiranje i informisanje kandidatkinja putem mreže regionalnih privrednih komora i sekcije za žensko preduzetništvo.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević



CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme