Web Analytics
5G tehnologija stiže na vreme za sezonu razmnožavanja tibetanskih antilopa u Hoh Silu - BetaRS

5G tehnologija stiže na vreme za sezonu razmnožavanja tibetanskih antilopa u Hoh Silu

Zelena Srbija | 21.06.2023 | access_time 15:15
5G tehnologija stiže na vreme za sezonu razmnožavanja tibetanskih antilopa u Hoh Silu
FOTO: Xinhua/Wu Gang

Cesogjal je bio posebno uzbuđen tokom svojih nedavnih patrola u Ho Silu, jer sada često može da šalje poruke svojoj ćerki. Uz pomoć bazne stanice 5G, on može da pozove svoju ćerku i pošalje joj fotografije tibetanskih antilopa koje lutaju zaleđem Ćingaj-Tibetske visoravni, piše Sinhua.

Smešten na prosečnoj nadmorskoj visini od preko 4.600 metara u Nacionalnom parku Sanđiangjuan, rezervat prirode Hoh Sil dugo je patio od nedostatka komunikacionih signala, osim duž autoputa Ćinghaj-Tibet.

"Ulazak u rezervat prirode značio je biti izolovan od spoljašnjeg sveta, posebno u oblasti jezera Drolkar. Patrole su mogle da kontaktiraju svoje porodice samo preko satelitskih telefona", rekao je Cesogjal, 27-godišnji član patrol u Hoh Silu.

Pod prvorazrednom državnom zaštitom u Kini, tibetanske antilope, nekada ugrožena vrsta, uglavnom se nalaze u Tibetanskom autonomnom regionu, provinciji Ćingaj i autonomnom regionu Sinđiang Ujgur.

Trenutno je u toku sezona razmnožavanja tibetanskih antilopa. Svake godine, od maja, desetine hiljada tibetanskih antilopa koje čekaju mladunce započne seobu u Hoh Sil da bi ih tamo donele na svet.

Područje jezera Drolkar u Hoh Silu je ključno mesto rođenja za tu vrstu.

Bazna stanica 5G počela je da radi 31. maja u stanici za očuvanje jezera Drolkar. To znači da 5G mreža sada pokriva srce lokacije prirodnog nasleđa sa liste Uneskoa.

"To je značajan korak u nastojanju Nacionalnog parka Sanđiangjuan da postigne inteligentnu ekološku zaštitu", rekao je Sun Liđun, zamenik direktora uprave parka.

Sun je ukazao da je, na osnovu geografskih faktora i zahteva ekološkog praćenja, park odlučio da postavi 5G baznu stanicu u oblasti jezera Drolkar, koja može bolje da prati migraciju i rađanje tibetanskih antilopa.

Guo Suehu, zamenik šefa stanice za očuvanje jezera Drolkar, takođe je pozdravio uspostavljanje bazne stanice 5G.

"Stanica za očuvanje spasava veći broj mladunaca svake godine. Sada možemo da imamo video pozive sa profesionalnim veterinarima preko mobilnih telefona da bismo dobili pravovremene smernice za lečenje bolesne teladi antilope", rekao je Guo, dodajući da 5G mreža takođe pomaže da se obogate životi članova patrola.

Da bi se minimizirao ekološki uticaj izgradnje bazne stanice 5G, ogranak kineskog telekomunikacionog giganta, kompanije Čajna mobajl (China Mobile) u Ćinghaju, prvi put je uveo mikrotalasni prenos velikog propusnog opsega i na velike udaljenosti u nenaseljenim područjima na velikim visinama.

Maksimalna brzina prenosa unutar 5G područja pokrivenosti jezera Drolkar dostigla je 860 Mbps, naveo je Hu Bou iz kompanije.

U budućnosti se očekuje izgradnja više 5G baznih stanica u rezervatu prirode. Naprednije tehnologije, kao što su 5G daljinsko patroliranje i helikopteri, biće uvedene kako bi se poboljšale sposobnosti rezervata u nadgledanju i borbi protiv krivolova.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija