Web Analytics
Ljajić: Dok su protesti mirni deo su demokratskog folklora, utimativni zahtevi vode radikalizaciji - BetaRS

Ljajić: Dok su protesti mirni deo su demokratskog folklora, utimativni zahtevi vode radikalizaciji

Politika | 03.07.2023 | access_time 09:25
Ljajić: Dok su protesti mirni deo su demokratskog folklora, utimativni zahtevi vode radikalizaciji
FOTO: MILOS MISKOV

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da "sve dok su protesti mirni, oni su deo demokratskog folklora u svakoj zemlji".

"Iskreno, u početku je bilo nesnalaženja u pojedinim reakcijama vlasti na te proteste, što je verovatno uticalo i na njihovo omasovljenje. Sada je ta reakcija puno uravnoteženija i verujem da će se ovakav pristup zadržati do kraja", rekao je Ljajić za današnje Večernje novosti.

On je naveo da "vlast, po logici stvari, uvek mora više da trpi i podnosi udarce, ali tragedija koja se desila tebalo je da bude okidač, pre svega za ozbiljnu debatu u društvu o temeljnim vrednostima, na kojima ono počiva".

"Plašim se da se to ni ovog puta neće dogoditi i da će se opet sve svesti na dnevnopolitičku priču", istakao je Ljajić.

Na pitanje da li bi on nešto ispunio s liste zahteva koji se čitaju na protestima, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na dijalog i da misli da je "to bila dobra prilika da se o tim zahtevima razgovara".

"I ratovi se završavaju nekim pregovorima, pa je za očekivati da se protesti mogu okončati razgovorima o ispunjenju zahteva koji su postavljeni. Ultimativno postavljanje zahteva i insistiranje da svi budu ispunjeni pre vodi radikalizaciji nego rešenju", ocenio je Ljajić. On je rekao i da "kada imate političku krizu, izbori su najbolje rešenje".

Teme