Web Analytics
Jakovljević (Dveri): Afrička svinjska kuga hara Srbijom - BetaRS

Jakovljević (Dveri): Afrička svinjska kuga hara Srbijom

Ekonomija | 20.07.2023 | access_time 15:20
Jakovljević (Dveri): Afrička svinjska kuga hara Srbijom
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević izjavio je danas da u Srbiji hara afrička svinjska kuga i da je njome zahvaćeno 96 sela, ali da to nije konačan spisak jer se zbog nesavesnog rada veterinara ne prijavljuju bolesti.

On je, kako je saopštila ta stranka, rekao da su afričkom svinjskom kugom zahvaćene opštine Bosilegrad, Žagubica, Jagodina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Grdelica, Leskovac, Despotovac, Preševo, Bujanovac, Trgovište, Požarevac, Surdulica, Malo Crniće, Žabari, Vladičin Han, Pančevo, Palilula, Bor, Trgovište, Vranje, Smederevo, Sečanj, Opovo, Zrenjanin, Kovilj, Žitište, Velika Plana, Alibunar i Kovačica.

"Skupštinski odbor za poljoprivredu je 7. jula ove godine doneo Zaključak kojim se Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu preporučuje da obrate pažnju na suzbijanje zaraznih bolesti kod životinja, a posebno na afričku kugu kod svinja. I pored ovog zaključka, o tome se i na medijima i u izvršnoj vlasti ćuti", rekao je Jakovljević.

Srbija godišnje, kako je rekao, uvozi svinjsko meso u vrednosti oko 50 miliona evra i pored takvog katastrofalnog stanja u srpskom svinjarstvu, sada je dodatni problem afrička svinjska kuga.

Jakovljević je pozvao Ministarstvo poljoprivrede i Upravu za veterinu, koji su najodgovorniji za suzbijanje afričke kuge, da hitno reaguju.

"Ukoliko ne odgovore adekvatno, pozvaću ih na odgovornost i zatražiću smenu, ne samo odgovornih unutar Ministarstva, već i ministarke Jelene Tanasković", rekao je Jakovljević.

Teme