Web Analytics
Univerzijada u Čengduu kao praktičan primer zelenog razvoja Kine - BetaRS

Univerzijada u Čengduu kao praktičan primer zelenog razvoja Kine

Zelena Srbija | 27.07.2023 | access_time 13:30
Univerzijada u Čengduu kao praktičan primer zelenog razvoja Kine

Predstojeće 31. Letnje svetske univerzitetske igre (FISU), koje bi trebalo da budu otvorene u petak u Čengduu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Sečuan, služe kao sjajan primer zelenog i niskougljeničnog razvoja zemlje u jeku sve veće potražnje za električnom energijom i žarkih vrućina.

 

Kako piše Sinhua, napredak Kine u promovisanju zelenog rasta biće u potpunosti prikazan tokom ovog sportskog događaja.

 

Predstojeći sportski događaj za mlade sportiste iz celog sveta obuhvatio je najsavremenije tehnologije koje ne samo da će pružiti osvežavajuće iskustvo učesnicima tokom vrelog leta, već i ostaviti trajno zeleno nasleđe za događaj i njegove učesnike.

 

Leta u Čengduu su vruća i vlažna sa malo vetra. Da bi zgrade bile hladne u vreme talasa vrućina a da pritom očuvaju niske emisije ugljenika, arhitekte su dizajnirale uske zone u obliku peščanog sata unutar zgrada, koje mogu povećati protok vazduha i na taj način oduzeti toplotu.

 

Džong Peng, šef dizajna za FISU sportsko selo podelio je detalje o "hladnoj zoni" koju je dizajnirao, citirajući statističke podatke o značajnim uštedama energije postignutim zamenom klima uređaja stalnim protokom vazduha.

 

"Ovo mesto pokriva površinu od 1.400 kvadratnih metara. Da je klimatizacija bila uključena, godišnja potrošnja energije za klimatizaciju bi dostigla skoro 70.000 kWh, što je ekvivalentno ukupnoj potrošnji energije za 20 porodica za godinu dana", rekao je Džong.

 

Pored mera za hlađenje, Univerzijada u Čengduu takođe ima neke tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika, pri čemu je iskustvo samostalnog upravljanja novim energetskim vozilima (NEV) izuzetno značajano.

 

"Za ovaj događaj, naš program je obezbedio oko 70 novih energetskih vozila, što je u potpunosti u skladu sa konceptom da univerzitetske igre budu zeleni događaj. Neka od ovih vozila su samovozeća, koja će ponuditi visokotehnološko iskustvo putovanja za sportiste, goste i medijske prijatelje iz celog sveta", rekao je Vei Điasing, član tima za programe prakse.

 

Prema Veiju, program prakse je takođe operativan u mnogim drugim provincijama u Kini, uključujući Hunan, Junan i Šandong.

 

Kineski NEV sektor je ušao u novu fazu visokokvalitetnog razvoja obeleženog stalnim povećanjem proizvodnje, prodaje, izvoza i potencijala potrošnje. Akumulirana proizvodnja NEV-a u Kini premašila je 20 miliona jedinica do jula ove godine.

 

Snažan razvoj sektora dolazi usred napora Kine da dostigne vrhunac emisija ugljen-dioksida do 2030. i postigne neutralnost ugljenika do 2060. godine.

 

Tokom nacionalne konferencije o ekološkoj i zaštiti životne sredine održane prošle nedelje, kinesko rukovodstvo je primetilo da su kineska ekonomija i društvo ušli u fazu visokokvalitetnog razvoja obeleženog bržim napretkom u promovisanju zelenog i niskougljeničnog rasta.

 

Zaštita životne sredine na visokom nivou treba da se realizuje kako bi se stvorile nove pokretačke snage i prednosti za kontinuirani razvoj, izgradila zelena, niskougljenična i cirkularna ekonomija, efektivno smanjili resursni i ekološki troškovi razvoja i povećali potencijal i održivost razvoja, rečeno je na  konferenciji.

 

U višenamenskoj gimnastičkoj dvorani sportskog parka na jezeru Dong'an, mestu takmičenja i zagrevanja za takmičenja u umetničkoj gimnastici, instaliran je sistem za praćenje potrošnje energije za snimanje podataka u realnom vremenu i analizu potrošnje energije objekata na svim mestima.

 

U slučaju nenormalne ili prekomerne potrošnje energije u određenim oblastima, sistem će odmah reagovati kako bi aktivirao mere za uštedu energije, rekao je Luo Singsing, zamenik menadžera za usluge logističke podrške tog mesta.

 

Štaviše, Univerzijada u Čengduu naglašava koncept zelenog razvoja u procesu proizvodnje energije.

 

"Većina proizvodnje električne energije u Sečuanu se dobija iz hidroenergetskih izvora. Voda iz udaljenih planina pokrivenih snegom ovde se pretvara u električnu energiju, obezbeđujući čistu energiju za električna vozila", rekao je Han Vei, član ekipe na stanici za punjenje NEV u Čengduu.







ReplyForward

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija