Web Analytics
Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu - BetaRS

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu

Politika | 30.08.2023 | access_time 14:50
Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom u Beogradu da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu.

Vučić je na Instagramu napisao da je Lajčaku, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, preneo da je "veoma zabrinut zbog plana" kosovskog premijera Aljbina Kurtija "da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta".

"Razgovarao sam više od dva sata sa Miroslavom Lajčakom. Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Lajčaku", naveo je Vučić.

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu. Prethodno je, u ponedeljak, razgovarao sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao da su glavna tema razgovora bile pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Teme