Web Analytics
Vučić: Sastanak završen neuspešno jer Kurti nije prihvatio kompromisni predlog EU - BetaRS

Vučić: Sastanak završen neuspešno jer Kurti nije prihvatio kompromisni predlog EU

Politika | 14.09.2023 | access_time 14:10
Vučić: Sastanak završen neuspešno jer Kurti nije prihvatio kompromisni predlog EU
Foto: Beta/European Council/Frederic Sierakowski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je današnja runda dijaloga neuspešno završena jer Priština nije prihvatila kompromisni predlog Evropske unije o putu ka normalizaciji odnosa.

"Razgovori su neuspešno završeni, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. EU je rekla kako stvari moraju da se odvijaju i mi smo prihvatili taj predlog, iako nije nimalo lak za nas, a (kosovski premijer Aljbin) Kurti nije želeo i tako je sastanak završen", rekao je Vučić srpskim novinarima.

Vučić je kazao da je kompromisni predlog EU podrazumevao da se najpre razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), "da se vidi da li tu ima kredibilnog procesa ili ne", ali da je "jasno da Kurti izbegava da formira ZSO" i da je to "suština svega".

"Ako bismo utvrdili da ima kredibilnog procesa, onda bismo mi paralelno krenuli da radimo na onom što su naše obaveze. Oni znaju da prvo mora da ide ZSO, ali kada pitate Kurtija da li hoće da prihvati formiranje ZSO, nikada ne dobijete pozitivan odgovor", naveo je Vučić.

On je izrazio uverenje da će EU biti "objektivna i nepristrasna" kada bude govorila o tome, i dodao da je Srbija bila konstruktivna i "odgovoran partner" međunarodnoj zajednici.

O novim lokalnim izborima na severu Kosova, Vučić je rekao da je ukazao "da će dati sve od sebe da razgovara sa Srbima o njihovom učešću", ako albanski gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom podnesu ostavke.

"Kurtiju sam rekao da je najbolji odgovor da se ide na ostavke, a ne na pokretanje peticija. U slučaju peticija, potrebno je 118 dana da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora. To je namerno izmišljeno da bi se izbegao izborni proces. Ali sad je bezveze da pričamo o tome, te teme sada ne postoje", kazao je Vučić.

Naveo je da je "posle svega što je video i čuo, još zabrinutiji za poziciju" Srba na Kosovu i da očekuje reakciju EU.

Vučić je rekao i da je na sastanku ukazao da je od 3. juna, kada je EU iznela mere za deeskalaciju na severu Kosova, Priština povukla "22 eskalatorna poteza".

"I danas je bilo takvih poteza, u opštini Zvečan, provocirali su, pokušali da zastraše ljude. U poslednja dva meseca, za vreme Kurtija, bilo je 50 odsto više incidenata nego u najgoroj godini bilo koga drugog na vlasti u Prištini", kazao je Vučić.

On je rekao i da je Beograd danas "pokrenuo pitanje ilegalne eksproprijacije (srpske) imovine i iseljavanja Srba iz institucija u kojima rade".

"Ne verujem da je tu postignut napredak. Kurti će morati da odgovori Uniji u vezi sa eksproprijacijom, a ne verujem da je to slučaj za iseljavanje", naveo je.

Vučić je rekao i da se ne oseća dobro, da je "jedva doputovao" u Brisel, ali da sada ide automobilom u Budimpeštu, na Demografski samit, i da se noćas vraća u Beograd.

Zajednički sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, u okviru nove runde dijaloga u Briselu, završen je oko 13.30.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prethodno su odvojeno razgovarali sa Vučićem i Kurtijem.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će u fokusu današnje runde pregovora biti primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja.

Pošto je počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija, Borel je izjavio da je vreme da počne ozbiljna primena Sporazuma o putu ka normalizaciji i dodao da će se danas videti da li su lideri spremni da preuzmu odgovornost.

Vučić i Kurti su se danas prvi put sastali od početka najnovije krize na severu Kosova, krajem maja.

Oni su se prethodni put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Nekoliko nedelja kasnije, 26. maja, počela je najnovija eskalacija na severu Kosova, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali je ta runda dijaloga bila neuspešna, budući da se lideri nisu sastali, već su samo odvojeno razgovarali sa Borelom i Lajčakom.

 

 

Teme