Web Analytics
Kineski kulturni turizam prihvata trend uranjanja u virtuelni svet - BetaRS

Kineski kulturni turizam prihvata trend uranjanja u virtuelni svet

Izložbe | 18.09.2023 | access_time 10:45
Kineski kulturni turizam prihvata trend uranjanja u  virtuelni svet
Foto: Xinhua/Ji Chunpeng

Ljubitelji drevne kulture hrle u muzej u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu kako bi saznali više o istoriji bronzanog posuđa i keramike, uranjajući u virtuelni svet uz pomoć AR i VR tehnologija.

Kako piše Sinhua, muzej digitalne umetnosti u zalivu Sudžou, koji se nalazi u gradu Sudžou, otvoren je za javnost pre pola godine i od tada je veoma posećen.

"Zabeleženo je preko 150.000 dolazaka posetilaca tokom tog perioda", rekao je Vang Bin, koji je zadužen za projekat muzeja i generalni direktor kompanije Sudžou Čuangji za primenu tehnologije u kulturi.

"Radićemo na stvaranju raznovrsnijih imerzivnih prostora za više turističkih atrakcija širom zemlje", rekao je Vang nakon učešća na paralelnom forumu Pekinškog kulturnog foruma 2023, koji je završen 15. septembra.

U avgustu 2023, kinesko ministarstvo kulture i turizma objavilo je saopštenje u kojem je objavilo prvu nacionalnu pilot - listu pametnog turizma sa 24 odabrane lokacije za imerzivno iskustvo – uključujući kulturne sadržaje, blokove za odmor, tematske parkove, industrijske parkove i turističke atrakcije. Muzej digitalne umetnosti u zalivu Sudžou je uvršten na listu.

Tokom paralelnog foruma, na temu "Dubinska integracija kulture i turizma", okupili su se stručnjaci, naučnici i insajderi iz industrije kulturnog turizma u Kini i inostranstvu kako bi istražili novi oblik pametnog turizma.

Mnogi stručnjaci iz industrije rekli su da je imerzivno iskustvo postalo novi način da se prevaziđe usko grlo u razvoju industrije kulturnog turizma u ovoj fazi. Kombinovanjem karakterističnih stvarnih scena i osvetljenja, kao i tehnologija kao što su AR i VR, imerzivno iskustvo može stvoriti novu vrstu kulturne turističke potrošnje.

Đin Juanpu, profesor i dekan Centra za studije kulturne i kreativne industrije na kineskom Univerzitetu Renmin rekao je da je kineska industrija kulturnog turizma zasnovanog na digitalnim tehnologijama kao što su veliki podaci i veštačka inteligencija obogaćena velikim brojem novih formi od kojih je imerzivno iskustvo jedna od tipičnih.

Turizam sa imerzivnim iskustvima je takođe popularan u Sijanu, gradu u provinciji Šansi na severozapadu Kine sa preko 3.100 godina istorije, koji je služio kao prestonica 13 dinastija u kineskoj istoriji.

U palati Huaćing, jednoj od kulturnih znamenitosti u Sijanu, turisti mogu da nose posebne kostime i dožive imerzivno iskustvo dana dinastije Tang (618-907).

U prvoj polovini ove godine, velika preduzeća u kineskom kulturnom sektoru i srodnim poslovima zabeležila su skoro 5,94 hiljade milijardi juana (oko 827 milijardi američkih dolara) ukupnog prihoda, što je, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku, povećanje od 7,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među devet glavnih kategorija u sektoru, preduzeća koja se bave kulturom, zabavom i rekreacijom, od kojih se mnoga bave uslugama zasnovanim na kontaktima, zabeležila su najveći skok.

Prema rečima Du Đianga, zamenika ministra kulture i turizma, neophodno je u potpunosti iskoristiti nauku i tehnologiju kako bi se ubrzalo nastajanje i razvoj novih proizvoda, novih oblika i novih scenarija digitalnog kulturnog turizma.

Teme