Web Analytics
Manifestacija Prijatelji dobre energije sutra na Kalemegdanu - BetaRS

Manifestacija Prijatelji dobre energije sutra na Kalemegdanu

Tranzicija | Izvor: Beta | 22.09.2023 | access_time 10:00
Manifestacija Prijatelji dobre energije sutra na Kalemegdanu
U okviru obeležavanja Klimatske nedelje u Beogradu, sutra će, od 12 do 16 časova, na Kalemegdanu, u amfiteatru kod Prirodnjačkog muzeja, biti organizovana manifestacija "Prijatelji dobre energije", otvorena za sve posetioce, objavili su organizatori.

Organizator, Nemačka razvoja agencija - GIZ, u saradnji sa ambasadom Nemačke u Beogradu, pripremio je zabavni i edukativni program posvećen važnosti očuvanja klime i zaštite životne sredine i ulozi održivih izvora energije u tome, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, na događaju će biti organizovane brojne zanimljive aktivnosti namenjene deci uzrasta od pet do 14 godina kako bi se bliže upoznala sa pojmom održivih izvora energije.

Na početku događaja očekuje ih predstava "Ko prirodu prlja, ima da nadrlja", nakon čega će, u saradnji sa Dečjim inovacionim centrom, uslediti radionice na temu energetske efikasnosti.

Mladi će imati priliku da učestvuju u konstrukciji i programiranju robota i tako se upoznaju sa pojmovima energetske efikasnosti, štednje energije i zelene energije.

Osim toga, za najmlađe posetioce biće organizovane i radionice zanimljive fizike i elektronike, kao i kviz znanja, navedeno je u saopštenju.

Posebna pažnja biće posvećena prozjumerima (kupcima-proizvođačima električne energije) i svima onima koji žele da to postanu, jer ovakav pristup omogućava krajnjim korisnicima da postanu proizvođači energije, ostvarujući finansijske uštede i doprinoseći očuvanju životne sredine.

Svi zainteresovani za ovu oblast moći će da se informišu o prednostima i izazovima koje ulazak u takav sistem nosi sa sobom, te da se posavetuju sa stručnjacima ukoliko imaju nekih nedoumica i pitanja.

Na događaju će svoj rad predstaviti i energetska zadruga "Elektropionir", koja je osnovana sa ciljem da osnaži ljude da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore energije.

Na ovom štandu posetioci će imati priliku da se upoznaju sa uređajima za merenje proizvodnje energije iz solarnih panela, praćenje kvaliteta vazduha, te praćenje proizvodnje i potrošnje energije, koje mogu da naprave u kućnim uslovima.

Kao posebna atrakcija na štandu kompanije "Energy Net" biće instaliran solarni panel, prilikom čega će posetioci moći da vide kako se mobilni telefon i LED sijalice i trake napajaju iz ovog izvora energije.

U Startap kutku biće predstavljen prototip alarmnog sistema za solarne panele koji će obaveštavati korisnika o oštećenju i kvarovima preko IoS i Android aplikacije.

Ovo rešenje osmislili su studenti, a njegov dalji razvoj podržao je projekat Promocija održivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji sprovodi GIZ.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije