Web Analytics
Nemački mediji: Na Kosovu vrhunac napetosti - BetaRS

Nemački mediji: Na Kosovu vrhunac napetosti

Kosovo | 25.09.2023 | access_time 09:50
Nemački mediji: Na Kosovu vrhunac napetosti
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Listovi na nemačkom jeziku prenose vesti o napadu na Kosovu u kojem je ubijen jedan policajac, uz ocenu da je to "vrhunac napetosti poslednjih meseci i najžešći sukob poslednjih godina", preneo je danas portal Dojče vele (Deutsche Welle - DW).

"Posle ubistva jednog kosovskog policajca, na severu Kosova preti novo zaoštravanje posle nekoliko mirnih sedmica", piše Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

List navodi ono što je poznato o razmeni vatre kod Banjske na severu Kosova, kao i ocenu kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) da je u pitanju "terorizam". List je otišao u štampu pre konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je održana tokom večeri u nedelju.

"Atmosfera na severu Kosova koji mahom nastanjuju Srbi već je bila opet napeta nakon što je kosovska policija prošle srede uhapsila trojicu Srba kojima se prebacuje da su odgovorni za ratne zločine nad albanskim civilima", dodao je frankfurtski list.

Ta hapšenja su dovela do snažne reakcije srpskih vlasti, naveo je list i dodao da je tada Vučić optužio Prištinu da hapsi nevine ljude po etničkom principu i zatražio reakciju međunarodne zajednice.

I švajcarski list Noje cirher cajtung (Neue Zürcher Zeitung) ocenjuje da je konflikt na severu Kosova "dostigao novi opasni stepen zaoštravanja".

Taj list je dočekao i Vučićevu konferenciju za novinare uz ocenu da "nije iznenađujuće što je srpski predsednik u nedelju uveče prebacio odgovornost na kosovsku stranu".

Ciriški list podsetio je na sukobe na severu Kosova, bojkot izbora, hapšenja, na pokušaje i pritiske EU da posreduje, posebno posle početka ruske agresije u Ukrajini.

Međutim, uprkos dogovorima iz Brisela i Ohrida ove godine, ništa se nije promenilo, ocenio je Noje cirher cajtung.

"Sprovođenje plana ne mrda sa mrtve tačke i zato što kosovski premijer Kurti i srpski predsednik Vučić gaje duboko nepoverenje jedan prema drugom", preneo je list i dodao da je u poslednje vreme posebno Kurti pod pritiskom jer ne želi da pokrene formiranje Zajednice srpskih opština.

Teme