Web Analytics
U Ambasadi Srbije u Budimpešti izložba slika Milića od Mačve - BetaRS

U Ambasadi Srbije u Budimpešti izložba slika Milića od Mačve

Likovna umetnost | Izvor: Beta | 05.10.2023 | access_time 21:45
U Ambasadi Srbije u Budimpešti izložba slika Milića od Mačve
U Ambasadi Srbije u Budimpešti ministarka kulture Srbije Maja Gojković otvorila je danas izložbu slika "Povratak Milića od Mačve" što je bilo umetničko ime slikara Milića Stankovića (1934-2000).

"Danas smo na jednom mestu spojili dve značajne vertikale srpske kulture i duhovnosti – velikog srpskog umetnika Milića Stankovića i Srpsku pravoslavnu crkvu, inicijatora i organizatora manifestacije koja promoviše i afirmiše našu kulturu, tradiciju i nauku u prijateljskoj Mađarskoj", rekla je Gojković otvarajući izložbu organizovanu u okviru "Srpskih dana u Mađarskoj".

Gojkvić je podsetila, piše u saopštenju njenog ministarstva, da je slikar, u čijim delima je uživala publika u Beču, Parizu, Njujorku, Londonu i drugide, pre nešto više od tri decenije izlagao u u okviru likovne kolonije u Sentandreji, u Mađarskoj.

Ocenila je da "ta činjenica daje dodatnu vrednost samoj izložbi i oplemenjuje ovo dragoceno predstavljanje Srbije u zemlji i gradu sa kojima nas vezuje mnogo više od dobrih komšijskih odnosa".

"Ovaj multitalentovani umetnik ostavio je neizbrisiv trag na srpskoj i svetskoj kulturnoj sceni", rekla j Gojković i iistakla da je Milić od Mačve "zajedno sa velikanima kao što su Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Kosta Bradić i ostali pripadnici 'Medijale' - jednog od najoriginalnijih evropskih umetničkih pokreta ikada, uspeo da pomiri tradicionalno i savremeno, ugledajući se na renesansnu umetnost i klasicizam".

Ukazujući da je Milić od Mačve bio slikar nesvakidašnje mašte, čija autentičnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim, Gojković je navela i da je njegovo stvaralaštvo, prepuno magijskih elemenata i prizora, najvećim delom inspiraciju nalazilo u srpskoj istoriji.

"Ovde izložena dela najslikovitije govore o tome koliko inspirativnih tema i motiva savremeno stvaralaštvo može da pronađe u narodnoj prošlosti, tradiciji i običajima", dodala je ministarka i podsetila da je svojim maestralnim delom "Sentandrejski diptih" Milić od Mačve doprineo da "Budimpešta i Mađarska budu još snažnije prepoznate kao izuzetno važne odrednice u istoriji srpskog naroda i kulture".

"Veze srpskog i mađarskog naroda sežu u daleku prošlost", rekla je Gojkoović i navela da je u 18. i 19. veku Budimpešta "bila čvorno mesto okupljanja tada najvećih imena srpske kulture, nauke i umetnosti", a tu je 1826. godine osnovana Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija.

Podsetila je da je u Budimpešti živeo i stvarao jedan od najvećih pronalazača u istoriji čovečanstva, Nikola Tesla kao i mnogi drugi velikani kao što su Jakov Ignjatović, Sava Tekelija i Miloš Crnjanski.

Istakla je da je "veliki broj pripadnika mađarskog naroda iz Srbije proneo slavu naše zemlje širom sveta, bilo da je reč o kulturi, nauci ili sportu".

"Odnosi naše dve države danas su najbolji u svojoj istoriji, kako u periodu pre, tako i nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa 1882. godine. Naše prijateljstvo i savezništvo plod je odgovorne politike, koja je umela da prepozna koliko su zajednička istorija i kulturne veze važne za sveukupno približavanje naroda i država", rekla je ministarka.

Istakla je da se "srpski narod u Mađarskoj, kao i mađarski u Srbiji, osećaju kao svoji na svome, jednako voleći i poštujući svoje i države matice".

"To je najvećim delom tako jer znaju da su uz njih vlade koje maksimalno poštuju sva njihova prava. Za nas je od velike važnosti da Srbi u Mađarskoj imaju svoje škole, zadužbine, kulturno-umetnička društva, crkve i manastire, kao što ih ima i mađarska zajednica u Srbiji", ukazala je ministarka.

Navela je da Ministarstvo kulture Republike Srbije ima blisku saradnju s mađarskim kolegama i kontinuirano podržava kulturne aktivnosti mađarskog naroda u Srbiji.

Gojković je izrazila uverenje da će i izložba sliika Miliča od Mačve i celokupna manifestacija "Srpski dani u Mađarskoj" dodatno "osnažiti naše savezništvo, a srpsku kulturu i umetnost prikazati u najboljem svetlu".

Otvaranju izložbe prisustvovali su i episkop budimski SPC Lukijan, Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u mađarskom Parlamentu, zamenica ministra kulture i inovacija Mađarske Vitajoš Ester, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Teme