Web Analytics
Mediji: Predsednik NSA sa ambasadorom SAD o situaciji u Preševu, Bujanovcu i Medvedji - BetaRS

Mediji: Predsednik NSA sa ambasadorom SAD o situaciji u Preševu, Bujanovcu i Medvedji

Politika | 24.10.2023 | access_time 20:50
Mediji: Predsednik NSA sa ambasadorom SAD o situaciji u Preševu, Bujanovcu i Medvedji
prt.scr youtube

 Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Nevzad Ljutfiu rekao je da je sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom razgovarao o političkoj situaciji u Preševu, Bujanovcu i Medvedji.

On je, za Radio televiziju Kosova (RTK) naveo da je Hila "detaljno upoznao sa svim dešavanjima u Preševskoj dolini", piše danas na sajtu RTK.

Naglasio je da je "više puta zaustavljeno sprovođenje plana od "sedam tačaka" koji su, kako je ukazaao, " lokalni zvaničnici Doline, sa funkcionerima vlade Srbije potpisali 2013.".

"Prošlo je nekoliko godina, a ovaj plan nije sproveden", rekao je Ljutfiu i dodao da je zamolio ambasadora SAD za pomoć u vezi s tim.

Preneo je da je na sastanku govorio o nepriznavanju kosovskih diploma i da je informisao američkog diplomatu o, kako je kazao, "zabrinjavajućem stanju albanskih škola u Dolini".

"Što se tiče plana od sedam tačaka, istakao sam da ukoliko se ovaj plan ne sprovede brzo, sutra možda neće imati smisla da ga sprovodimo zbog odlaska kadrova", rekao je on.

Izrazio je zabrinutost da bi zbog nepriznavanja kosovskih diploma, institucije (u Preševu, Bujanovcu i Medvedji) mogle imati problema pri popunjavanju radnih mesta, piše na sajtu RTK.

Vlada Srbije je 2013. usvojila plan koji se odnosi na integraciju Albanaca u institucije sistema, i ekonomski razvoj Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Za područje te tri opštine Albanci često koriste naziv "Preševska dolina".

Teme