Web Analytics
Vučić i Kurti sutra odvojeno na razgovorima u Briselu - BetaRS

Vučić i Kurti sutra odvojeno na razgovorima u Briselu

Politika | 25.10.2023 | access_time 15:05
Vučić i Kurti sutra odvojeno na razgovorima u Briselu
Foto: Frederic Sierakowski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani su sutra na seriju individualnih sastanaka sa pojedinim evropskim liderima, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

"Ideja je da imamo ove sastanke na marginama samita EU kako bismo podržali vraćanje dijalogu. Očekujemo da se obe strane, Srbija i Kosovo odmah i bezuslovno vrate obavezama koje proističu iz dijaloga, da odmah rade na deeskalaciji i ponovnom pokretanju dijaloga", izjavio je Stano.

On je dodao da neće biti zajedničkog sastanka Vučića i Kurtija i da su susreti sa pojedinim liderima EU nastavak procesa koji je otpočeo proteklog vikenda, kada je "velika petorka" posetila Prištinu i Beograd.

Stano nije precizirao sa kojim će se evropskim liderima sastati Kurti i Vučić. Radio slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na svoje izvore, navodi da su to nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanka premijerka Đorđa Meloni.

Stano je novinarima u Briselu još rekao da će odnosi Beogarda i Prištine biti jedna od tema sutrašnjeg samita EU i da će visoki predstavnik EU Žozep Borel obavestiti šefove država i vlada o stanju u procesu normalizacije odnosa.

Teme