Web Analytics
Škola u selu Rudovci kod basena Kolubara dobila eko mural - BetaRS

Škola u selu Rudovci kod basena Kolubara dobila eko mural

Životna sredina | 14.11.2023 | access_time 11:45
Škola u selu Rudovci kod basena Kolubara dobila eko mural
Foto: Beta/Maša Perović/Privatna arhiva

Đaci osnovne škole "Rudovci", koja se nalazi u istoimenom selu, u neposrednoj blizini Rudarskog basena "Kolubara", zajedno sa umetnicima oslikali su eko-mural, specijalnim bojama koje upijaju štetne čestice iz vazduha, a u sklopu edukativnog projekta o energetskoj tranziciji koji se bavi postepenim prelaskom sa uglja na druge obnovljive energente, saopštila je danas nevladina organizacija "1+1 je 3".

"Naša škola se odlučila na realizaciju ovog ekološkog projekta, pre svega kako bi našim učenicima na jedan poseban i jedinstven način, kroz izradu murala, predstavila i upoznala učenike o zdravim vidovima dobijanja energije", kazao je direktor škole osnovne škole "Rudovci" Nebojša Delić, navedeno je u saopštenju.

On je objasnio su u upravi škole smatrali, da škola na obodu ugljokopa treba da predstaviti učenicima i druge mogućnosti za dobijanje energije.

Mural, kako je navedeno, prikazuje šta bi se desilo kada bi jedan od Energetskih superheroja - naš ugalj Ugi, otišao u penziju i prepustio snabdevanje energijom Sunčici i Vetru, a u njegovom oslikavanju učestvovali su đaci i učitelji, uz pomoć grafiti umetnika.

Ukazano je da su se na taj način oni koji naviše zavise, ali i stradaju od upotrebe uglja, na kreativan i neposredan način upoznali s kompleksnom tematikom koja direktno utiče na njihov kvalitet života.

Škola u selu Rudovci kod basena Kolubara dobila eko mural

Eko-mural se oživljava i putem mobilne aplikacije "proširene realnosti" (Augmented Reality) koja posmatraču putem telefona pušta kratke filmove i stripove gde se Ugi, Sunčica i Vetar dogovaraju o pravednoj raspodeli poslova.

U Rudovcima je obojeno 30 metara kvadratnih školskog zida bojom koja upija štetne čestice iz vazduha i to tako što putem kristalizacije pretvara azot dioksid u vodonik, a spira ga kiša.

Navedeno je i da su istraživanja pokazala kako jedan kvadratni metar obojen tom bojom ima efekat čišćenja vazduha koliko i jedno drvo.

Istaknuto je i da je mural u selu Rudovci pomak u smeru otvaranja teme dekarbonizacije i pravedne tranzicije, što podrazumeva postepen prelazak na obnovljive i čiste izvore energije u lokalnoj zajednici koja najviše zavisi od rudnika, zbog čega mora učestvovati u odlučivanju i planiranju energetske tranzicije, odnosno svoje budućnosti.

Škola u selu Rudovci kod basena Kolubara dobila eko mural
Foto: Beta/Maša Perović/Privatna arhiva

"Važno nam je što smo na mestu gde je nastala rudarska kolonija otvorili temu postepenog prelaska na obnovljive izvore energije. To će se neminovno desiti, i verujemo da će to dočekati naša deca. Zbog toga deca treba da znaju da postoje različite mogućnosti koje treba pametno ostvariti", objasnila je koautorka projekta Katarina Ćirilović.

U saopštenju se podseća da ugalj postepeno nestaje i da već sada u Srbiji koristi niskokalorični lignit zbog čega je važno da se diskusija o prelasku sa uglja javno otvori na području najvećeg pogona za proizvodnju struje u Kolubari, odnosno Lazarevcu.

"Gradovi širom Srbije i regiona često su na vrhu lista najzagađenijih gradova na svetu. Prema poslednjim istraživanjima, više od polovine građana naše zemlje živi u područjima u kojima je vazduh prekomerno zagadjen, zbog čega ljudi često oboljevaju, pa i umiru", objasnila je koautorka projekta Maša Perović.

Ona je podsetila da se u Srbiji trenutno 80 odsto struje dobija iz termoelektrana "koje su zastarele i ispuštaju otrovne materije, a država još uvek nije donela jasan plan o prelazu na zdravu energiju".

Škola u selu Rudovci kod basena Kolubara dobila eko mural
Foto: Beta/Maša Perović/Privatna arhiva

"Prelazak na obnovljive izvore energije ima više prednosti. Pored čistije životne sredine, reč je i o energetskoj nezavisnosti", rekla je Perović.

Ideja o muralu i stripu #EnergySuperheroes je počela tako što je urađeno istraživanje javnog mnjenja u Lazarevcu na temu postepenog prelaska sa uglja na druge obnovljive energente koje je 2021. uradila Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe).

Na osnovu istraživanja je stvoren strip #EnergySuperheroes koji objašnjava proces prelaska na nove izvore energije do 2050. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina