Web Analytics
Dveri: Vučić izjavama posle sastanka sa Stoltenbergom prekršio vojnu neutralnost Srbije - BetaRS

Dveri: Vučić izjavama posle sastanka sa Stoltenbergom prekršio vojnu neutralnost Srbije

Politika | 22.11.2023 | access_time 13:50
Dveri: Vučić izjavama posle sastanka sa Stoltenbergom prekršio vojnu neutralnost Srbije
Foto: Beta/MILAN ILIC

Lider Dveri Boško Obradović je danas ocenio da "crvenih tepih" u utorak u Beogradu za Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a "koji nas je bombardovao i ubijao našu decu", predstavlja "vrhunac prozapadne politike aktuelne vlasti SNS".

On je podsetio da su "naprednjaci" počeli svojevremenim dovođenjem nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera na stranački miting na godišnjicu početka NATO bombardovanja Srbije.

Nastavili su angažovanjem "ratnog zločinca Tonija Blera" - bivšeg britanskog premijera za savetnika u Vladi Srbije i s finansijskom podrškom Fondaciji Klinton - nekadašnjeg predsednika SAD.

U međuvremenu vlast SNS je sklopila više sporazuma sa NATO-om i dozvolila ambasadoru SAD Kristoferu Hilu da "kontroliše naše kasarne u Raškoj oblasti i postrojava našu vojsku", rekao je lider Dveri.

"Ako predstavnici države moraju da se sretnu sa nekim iz NATO-a, mogu to da urade na dostojanstven način, a ne da ih dočekuju sa solju i pogačom i na crvenom tepihu na kojem stoji nenaoružani vojnički stroj", napisao je Obradović u saopštenju.

Ocenio je da je Vučićeva najava u utorak da će predložiti Vladi Srbije zajedničke vojne vežbe sa NATO -om "direktno kršnjenje vojne neutralnosti Srbije i ukidanje moratorijuma na zajedničke vojne vežbe sa bilo kojom stranom sveta dok traje rat u Ukrajini, kojeg je doneo Savet za nacionalnu bezbednost".

"Zašto bi Srbija sprovodila zajedničke vojne vežbe s NATO-om koji je direktni učesnik rata protiv Rusije?" - pitao je Obradović i ocenio da to "jasno opredeljuje aktuelnu vlast na prozapadnu, NATO stranu u ovom ratu (u Ukrajini) i govori o tome da je Vučić nešto dužan Zapadu".

"Ako je Vučić nešto dužan Zapadu koji ga je doveo na vlast, Srbija nije!", podvukao je Obradović.

Rekao je da ga posebno zabrinjava najava predsednice Vlade Ane Brnabić da će proširiti saradnju s NATO paktom u vezi sa "etički kontroverznim i nedefinisanim temama veštačke inteligencije i biomedicine".

"Ovo nije prvi put da Vlada SNS najavljuje ovakve eksperimente bez ikakve javne rasprave i odluke Narodne skupštine", konstatovao je Obradović.

Naveo je da je "već napravljeno više takvih problematičnih sporazuma o saradnji sa Klausom Švabom i Svetskim ekonomskim forumom".

Obradović piše i da je "vlast Vučić-Brnabić pritom prećutala sramnu ulogu KFOR-a na Кosovu i Metohiji koji ni na koji način ne štiti Srbe od Kurtijevog terora, već mu asistira u okupaciji severa naše pokrajine gde šiptarske vojne baze i policajci nikada nisu bili prisutni pre dolaska SNS na vlast i potpisivanja antiustavnih briselskih sporazuma", zaključio je lider Dveri u saopštenju.

Celokupan materijal možete preuzeti i pogledati OVDE.

Teme