Web Analytics
Istraživanje: 80 odsto mladih u Srbiji iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji - BetaRS

Istraživanje: 80 odsto mladih u Srbiji iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji

Društvo | 24.11.2023 | access_time 15:55
Istraživanje: 80 odsto mladih u Srbiji iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji
Foto:Beta/Ana Slović
 U Srbiji je gotovo 80 odsto mladih iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji, dok blizu 90 odsto njih veruje da kulturne i tradicionalne norme postavljaju različita očekivanja za muškarce i žene, rezultati su istraživanja "Glasovi mladih" koje je danas predstavljeno na panel diskusiji "Zamisli život bez nasilja".

U okviru regionalnog projekta "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje", u Narodnoj biblioteci Srbije, predstavljeni su rezultati istraživanja koji se tiču rodne ravnopravnosti i društvene kohezije, kojim su obuhvaćeni mladi do 29 godina, od kojih je 80 odsto žena.

Prema podacima istraživanja, 60 odsto ispitanika smatra da nasilje u porodici veoma negativno utiče na dobrobit mladih, dok 65 odsto njih misli da je zastupljenost rigidnih rodnih uloga i stereotipa u medijima najvažniji faktor koji ometa rodnu ravnopravnost.

Mladi od najranijeg detinjstva primećuju različit tretman prema devojčicama i dečacima, a prema njihovom mišljenju jedan od glavnih uzroka rodne neravnopravnosti je tradicionalni narativ o rodnim ulogama, kazao je istraživač Rodoljub Jovanović.

Jovanović je rekao da mladi ekonomsko pitanje vide kao bitan faktor koji utiče na položaj žena u društvu, ali i da misle da su demokratske procedure i vladavina prava neophodni preduslovi za sticanje rodne ravnopravnosti.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević je povodom početka kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" kazala da Ministarstvo prepoznaje rodno zasnovano nasilje među mladima kao bitan problem i podržava razvoj usluga koje doprinose mentalnom zdravlju mladih, bezbednosti mladih, uključujući fizičku i psihičku bezbednost.

"Poseban akcenat stavljamo na podršku programima koji se fokusiraju na prevenciju rodno-zasnovanog, seksualnog, partnerskog i vršnjačkog nasilja, kao i digitalnog nasilja, i promocijom zdravstveno bezbednog ponašanja i rodne ravnopravnosti", rekla je ona.

Dodala je i da slušaju glas mladih, da su oni uključeni u kreiranje mera i u njihovoj implementaciji, kao i da je aktivizam mladih bitan i da ga treba više promovisati.

"Kada zamislimo svet bez nasilja, počinjemo da gradimo put ka stvaranju tog sveta. Na nivou EU, posvećeni smo ulaganju, sprečavanju, zaštiti i ne ostajemo nemi posmatrač. Stoga je Komisija EU u oktobru ove godine pristupila Istanbulskoj konvenciji i 2022. godine usvojili smo predlog direktive o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ovom cilju ostajemo privrženi unutar EU, ali i sa našim partnerima u zemljama pristupnicama, kao što je Srbija", izjavio je Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre.

Rekao je i da su u ovogodišnjem Izveštaju o napretku ocenili da je Srbija uradila dosta stvari po tom pitanju ali da bi voleo da se vidi realizacija zakona koji se tiče sprečavanja nasilja u porodici.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad rekla je da rodno zasnovano nasilje ima mnogo oblika, od fizičkog nasilja i verbalnih napada do psihičkog pritiska i kampanja mržnje na internetu.

"Stoga je važno senzibilizirati mlade ljude za različite aspekte rodno zasnovanog nasilja i za negativne efekte koje ono ima na žrtve i na društvo", dodala je Konrad.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Istraživanje: 80 odsto mladih u Srbiji iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji

Teme