Web Analytics
Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog SNS kol centra - BetaRS

Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog SNS kol centra

Politika | 05.12.2023 | access_time 21:45
Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog SNS kol centra
 Nevladina organizacija Transparentnost Srbija podnela je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka i Krivičnog zakonika u slučaju kol centra Srpske napredne stranke (SNS).

Kako je preneo portal Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koji je pisao o tom kol centru, Transparentnost je u prijavi ocenila da bi Agencija trebalo da ispita koja je uloga udruženja Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u čijim su prostorijama vršene isplate honorara za rad u kol centru.

Transparentost je navela da je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano da udruženja ne smeju da finansiraju ili daju prilog političkoj stranci i zatražila da Agencija prikupi informacije od CEROB-a o eventualnom pružanju usluga stranci.

U prijavi su ukazali Agenciji i da bi trebalo da se proveri da li je za isplaćen novac plaćen porez imajući u vidu da su ljudi u kol centru angažovani bez ugovora, a da novac za rad primaju "u kešu".

"To dalje čini gotovo izvesnim da za ovaj vid radnog angažovanja nisu obračunati i plaćeni porezi i doprinosi, na šta bi Agencija, u skladu sa svojim ovlašćenjima, trebalo da ukaže organima koji su nadležni za primenu poreskih i radnih propisa", navodi se u prijavi.

CINS je otkrio da je rad u kol centru organizovala agencija za hostese "M&J Lady", a iako su novac za rad isplaćivale osobe iz posredničke agencije, koje nisu nužno povezane sa strankom, Transparentnost je u svojoj prijavi Agenciji navela da potencijalno kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti vidi u tome što je krajnji korisnik tih usluga stranka.

CINS je prošle nedelje objavio istraživanje o funkcionisanju kol centar SNS-a, u kome je, kako su naveli, bez ugovora angažovano više od 300 ljudi.

Portal navodi da način na koji rade grupa koja organizuje te poslove "baca sumnju na kupovinu glasova i novac iz 'crnih fondova', dok način rada u kol centru ukazuje na moguće zloupotrebe ličnih podataka građana".

Teme