Web Analytics
Desetine slonova u Zimbabveu uginule od žeđi - BetaRS

Desetine slonova u Zimbabveu uginule od žeđi

Klimatske promene | Izvor: Beta | 08.12.2023 | access_time 17:45
Desetine slonova u Zimbabveu uginule od žeđi
Desetine slonova uginule su od žeđi u nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu, a grupe za zaštitu prirode strahuju da će biti još smrtnih ishoda zbog suše izazvane klimatskim promenama.

Kroz nacionalni park Hvange ne teče nijedna veća reka, a životinje se oslanjaju na vodu iz veštačkih jezera, rekla je zvaničnica Uprave Zimbabvea za parkove i divlje životinje (Zimparks) Dafne Madlamoto za agenciju Rojters.

"Oslanjamo se na vodu iz veštačkih jezera jer je površina naše vode opala. Pošto slonovi zavise od vode, beležimo sve više smrtnih slučajeva", kazala je Madlamoto, vodeća ekološkinja Zimparksa u nacionalnom parku Hvange.

U parku Hvange živi 45.000 slonova, a odraslom slonu je potrebno 200 litara vode dnevno. Budući da se izvori vode smanjuju, pumpe na solarni pogon, postavljene na 104 lokacije, nisu bile u stanju da crpe dovoljno vode.

Novinar Rojtersa je video desetine leševa slonova u blizini pojila, a zvaničnici parka Hvange su naveli da su i drugi slonovi uginuli u šumi.

Sezona kiša u Zimbabveu traje od novembra do marta, ali je ove godine bilo veoma malo kiše. Meteorolozi predviđaju da će suša potrajati i naredne godine.

Zimparks je saopštio da su životinje primorane da dugo hodaju u potrazi za vodom i hranom i da je nekoliko krda slonova prešlo u susednu Bocvanu.

Zimbabve ima kapacitete za nešto više od polovine populacije slonova, kojih ima oko 100.000, što znači da su nacionalni parkovi preplavljeni, navodi Zimparks.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene