Web Analytics
Agencija za sprečavanje korupcije proverava da li je SNS prekršio zakon - BetaRS

Agencija za sprečavanje korupcije proverava da li je SNS prekršio zakon

Politika | 20.12.2023 | access_time 09:25
Agencija za sprečavanje korupcije proverava da li je SNS prekršio zakon
Foto: Beta/MILAN TIMOTIC

Zbog sumnje u nezakonito finansiranje kol centra Srpske napredne stranke (SNS), Transparentnost Srbija je podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije, piše potral CINS.

Na osnovu ove prijave, ova institucija je sada pokrenula postupak.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije su novinarki CINS-a potvrdili da se vodi postupak po prijavi Transparentnosti, kao i da će rešenje koje budu doneli u ovom postupku objaviti na svom sajtu.

Podsetimo, Transparentnost je u prijavi tražila da Agencija ispita koja je uloga Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u čijim je prostorijama vršena isplata honorara onima koji su angažovani u kol centru. Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano je da udruženja ne smeju da finansiraju ili daju prilog političkoj stranci.

Takođe, tražili su da se proveri i da li je za isplaćen novac plaćen porez imajući u vidu da su ljudi u kol centru angažovani bez ugovora, a da novac za rad primaju u kešu.

Iako je plaćanje išlo preko posredničke agencije, koja je i organizovala rad kol centra, krajnji korisnik ovih usluga jeste stranka, što je još jedan osnov za sumnju u kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Uz to, u prijavi su ukazali i na moguća krivična dela poput davanja i primanja mita u vezi sa izborima i povrede tajnosti glasanja.

Teme