Web Analytics
Veran Matić: U 2023. rešena 23 od 73 napada na novinare - BetaRS

Veran Matić: U 2023. rešena 23 od 73 napada na novinare

Društvo | 20.12.2023 | access_time 12:55
Veran Matić: U 2023. rešena 23 od 73 napada na novinare
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je danas da je državno tužilaštvo, od početka godine do kraja novembra formiralo 73 predmeta u vezi sa napadima na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti, od kojih je rešeno njih 23.

Matić, izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kazao je na konferenciji za novinare da je po tom izveštaju u devet predmeta doneta osudjujuća presuda.

Kazao je da su u šest predmeta odbačene krivične prijave, te da je u pet predmeta u toku postupak pred sudom po optužnom aktu tužioca.

Prema njegovim rečima, u dva predmeta je u toku sprovodjenje dokaznih radnji, a u njih 37 je podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja dok u šest predmeta, nakon preduzimanja mera, počinilac nije indentifikovan.

On je naveo da je "prvostepena i konačna" odluka doneta u 23 predmeta što je, kako je naveo, 31,5 odsto od ukupnog broja predmeta.

"To je pokazatelj trenda više osudjujućih presuda nego u prethodnom periodu kada je obično bilo negde oko 25 odsto sudskih rešenih slučajeva", kazao je Matić.

Matić je ponovo zatražio da konačana presuda u slučaju ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije bude objavljana.

"Još uvek nemamo konačnu presudu Apelacionog suda u slučaju Slavka Čuruvije, iako je u martu završeno pretres i iako od maja dobijamo informaciju da je veoma verovatna oslobadjajuća presuda", kazao je on.

On je naveo da činjenica da ta presuda još nije objavljena "zaista zabrinjava" i govori, kako je ocenio, o neefikasnosti ili odredjenoj vrsti taktiziranja kada će saopštiti presudu.

"Ovo je još jedna prilika da zatražimo da se što pre objavi presuda", kazao je Matić.

Direktor projekta ANEM Saša Mirković ukazao ke na "ne primenu" novih medijskih zakona - Zakona o javnom informisanju i medijima Zakona o elektronskim medijima koji su stupili na snagu 4. novembra.

"Do ovog trenutka, ako govorimo o njihov primeni, mogu da kažem da je bilo primetno, i da je prva stvar od svih stvari kojima REM treba da se bavi i prva koju su uradili, je ta da su raspisali konkurs za direktora REM", kazao je on.

Rekao je da je rok za slanje prijava na taj konkurs istekao 18. decembra, te ocenio da će biti zanimljivo videti ko se sve prijavio i ko će biti izabran.

Ukazao je i da je izvesno, "nakon okončanja izbora" da je jedna bitna stavka koju je trebao da predvidi novi Zakon o elektronskim medijima - o funkcionerkoj kampanji - pokazala manjkavosti.

Precizirao je da radi o članu 62. Zakona o elekronskim medijima koji reguliše "takozvanu funkcionersku kampanju".

Ocenio je i da se pokazalo da je Transparentnost Srbije bila u pravu kada je kritikovala amandman kojim je, kako je kazao, oblikovao, u poslednjem trenutku taj član tokom rasprave u Skupštini Srbije".

Prema njegovim rečima, zakonska odreba u vezi sa funkcionerskom kampanjom je višestruko manjkava.

Ukazao je da se ona ne odnosi na sve aktivnosti, te se, kako je naveo, "odnosi na otvaranje odredjenih objekata, ali ne i na njihov obilazak".

"Odnosi se na neke funkcionere, konkretno samo na odbornike i poslanike, odnosno kandidate (na izborima) što je u ovoj predizbornoj kampanji bilo zaobilaženo". kazao je on.

Napomenuo je i da ta odreba, iz Zakona o elektronskim medijima odnosi samo na elektronske medije, a ne na onlajn i štampane medije.

 

Teme