Web Analytics
Vučić: Izbori u Srbiji stvar državnih institucija - BetaRS

Vučić: Izbori u Srbiji stvar državnih institucija

Politika | 02.01.2024 | access_time 12:05
Vučić: Izbori u Srbiji stvar državnih institucija
Foto: Beta/Emil Vas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas zahtev dela opozicije za međunarodnu istragu o navodnim izbornim nepravilnostima, navodeći da su izbori u Srbiji "stvar državnih institucija". 

Vučić je rekao da su protekli izbori u Srbiji protekli uz "nikad manje prigovora" kao i da su predstavnici stranaka s liste "Srbija protiv nasilja" potpisali "sve zapisnike" na biračkim mestima.

"Strani posmatrači iz njihovih sestrinskih partija potpisali su zapisnike. Setili su se da imaju problem kad su videli da su izgubili u Beogradu i to ubedljivo. Mi smo u julu-avgustu gubili sa čak osam odsto u Beogradu ali smo uspeli da pobedimo. To su dramatične promene a te Gonzalese i ostala čuda mačku o rep", rekao je Vučić posle obilaska gradilišta tunela Iriški venac na Fruškogorskom koridoru kod Novog Sada.

Ocenio je da opozicija vodila kampanju pod geslom "mrzim Vučića". 

"Imate homogenizovano jezgro ljudi koji me mrze ali to ne donosi nove glasove, takva kampanja oduzima glasove običnih ljudi", naveo je Vučić.

Komentarišući ocene stranih medija da je Srbiji potrebna "nova opozicija", Vučić je rekao da ga ne zanima ko spolja želi drugačiju vlast i opoziciju u Srbiji.

"Baš me briga šta će da kažu strani mediji i vlade, nek se oni bave sobom i svojim problemima a neki od njih imaju više problema nego mi. Kakva će vlast i opozicija biti u Srbiji, o tome se pitaju građani Srbije", rekao je predsednik.

Kazao je i da očekuje da tokom godine budu dodatno povećane plate i penzije ako se kako je rekao, ostvare projekcije stope rasta BDP od 3,5 odsto.

"Očekujem, da ne kažem da je tvrdo obećanje, da će tokom godine biti još rasta plata i penzija ako održimo stopu rasta koju predviđamo i mi i MMF. Ako to bude 3,5 odsto, mi nemamo problem da tokom godine značajnije povećamo plate i penzije", rekao je Vučić.

On je dodao da se razmišlja o dodatnim merama državnog podsticaja za rađanje dece kao bi trenutna stopa prirodnog priraštaja od 1,63 bila podignuta na 1,75.

"Vrlo loše stojimo po prirodnom priraštaju ali smo manje loši od drugih u regionu. Moramo da podignemo stopu fertiliteta ako uopšte mislimo da Srbija opstane. Zato razmišljamo kako da dodatno nagrađujemo majke sa četvoro i više dece", rekao je predsednik.

Teme