Web Analytics
Dačić: Nismo ničija produžena ruka, uvredljivo je kada kolege iz uticajnih zemalja to kažu - BetaRS

Dačić: Nismo ničija produžena ruka, uvredljivo je kada kolege iz uticajnih zemalja to kažu

Politika | 12.01.2024 | access_time 14:05
Dačić: Nismo ničija produžena ruka, uvredljivo je kada kolege iz uticajnih zemalja to kažu
Foto: Beta/MILAN ILIC

Ministar spoljnih poslova (MSP) Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija nije ničija produžena ruka i da vodi samostalnu spoljnu politiku.

"Želim da jasno upamtite, Srbija nije ničija produžena ruka. Mi smo ovde svi produžena ruka samo srpskog naroda i države Srbije, male, ali ponosne. Ta ruka neće nikada potpisati ništa što je na štetu naših nacionalnih interesa istovremeno se boreći za mir i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava", rekao je on na novogodišnjem prijemu u MSP.

U svom govoru pred diplomatskim korom Dačić je rekao da Srbija vodi samostalnu i suverenu spoljnu politiku, rukovodeći se srpskim interesima, te da je zato "veoma uvredljivo kada moje kolege iz uticajnih zemalja kažu da smo mi nečija produžena ruka". ;

"A čija smo mi to produžena ruka bili kada smo 27. marta 1941. godine odbili pristupanje Hitlerovom paktu ili kada smo 1948. rekli Staljinu ne ili kada smo osudili vojnu intervenciju u Čehoslovačkoj i ubistvo Patrisa Lumube u Kongu, rat u Vijetnamu, ili kada smo osnovali Pokret nesvrstanih. Ili da budem još precizniji, čija je to Priština produžena ruka kada joj je dozvoljeno da posle 10 godina ne sprovodi potpisani Briselski sporazum čiji je garant EU", rekao je i dodao da ne zna da li će ponovo biti šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da je prethodna godina bila "izuzetno teška i izazovna" za ceo svet jer su je obeležili stragični sukobi i razaranja, "uz ogromnu ljudsku patnju i žrtve, kao i problemi energetske bezbednosti, nestašice hrane i finansijske nestabilnosti".

"Duboko saosećamo i delimo bol za svim izgubljenim životima u sukobima koji se dešavaju širom sveta, uključujući tragične događaje na Bliskom istoku i u Ukrajini. Uvereni smo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira. Svi sukobi se rešavaju za pregovaračkim stolom i za to ne postoji alternativa", rekao je on.
Kada je reč o Srbiji, on je rekao da će prioriteti u narednoj godini ostati članstvo u EU i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Nažalost, situacija u našoj južnoj Pokrajini je izuzetno teška i složena. Srbi na Kosovu i Metohiji žive u permanentom stanju opasnosti, napetosti i neizvesnosti, uskraćeni za osnovna ljudska prava i u kontinuiranom strahu za sopstveni život", rekao je Dačić i dodao da je prošle godine 13 odsto Srba otišlo sa Kosova.

Istakao je da je zato "od ključne važnosti bezuslovno obezbeđivanje opstanka i sigurnosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", te da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova "ni eksplicitno ni implicitno", niti će dozvoliti da postane članica Ujedinjenih nacija.

"Moram da istaknem da nismo zadovoljni što proces evropskih integracija Srbije toliko dugo traje jer ne postoji nijedan objektivan razlog za njegovo odlaganje. Dok se pojedini u Evropskoj uniji pitaju da li bi nove države članice doprinele Uniji, mi se pitamo koliko proces integracija ima smisla ako on ne zavisi od prethodno definisanih kriterijuma, već se konstantno postavljaju novi uslovi", rekao je i dodao da se nada da će u 2024. biti prepoznati i vrednovani rezultati Srbije.

Srbiji, ali i Zapadnom Balkanu, dodao je, odavno je mesto u Evropskoj uniji, a važni su i stabilnost, negovanje što boljih dobrosusedskih odnosa i unapređenje saradnje u regionu.

"Istina je da su odnosi u regionu složeni i neretko opterećeni problemima iz prošlosti. Međutim, važno je da, bez obzira na razlike koje postoje među nama, postoji i volja da nastavimo putem razumevanja i uvažavanja, fokusirajući se na ono što nas povezuje", rekao je Dačić.

Srbija, dalje je rekao, želi da nastavi da unapređuje odnose kako sa najvažnijim akterima međunarodne politike - SAD, Rusijom i Kinom, evropskim partnerima, ali i zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"I u narednom periodu, naše diplomatske aktivnosti će biti usmerene i ka promociji privrednih potencijala naše zemlje i daljem privlačenju stranih investicija. Pored toga što Srbija nudi odlične uslove za poslovanje i investiranje, naša posebnost je i u tome što imamo prijatelje širom sveta i što smo otvoreni za saradnju sa zemljama iz svih regiona", rekao je šef srpske diplomatije.

Teme