Web Analytics
Sindikat Sloga: Odbijanje rada, prijavljivanje i alarmiranje, jedino rešenje da se spreče tragedije - BetaRS

Sindikat Sloga: Odbijanje rada, prijavljivanje i alarmiranje, jedino rešenje da se spreče tragedije

Društvo | 25.01.2024 | access_time 11:35
Sindikat Sloga: Odbijanje rada, prijavljivanje i alarmiranje, jedino rešenje da se spreče tragedije
Foto: Saša Đorđević

Sindikat "Sloga" danas je ukazao da se tragedije na radnom mestu mogu sprečiti jedino ako radnici odbijaju da rade u nebezbednim uslovima, prijavljuju poslodavce i alamiraju javnost.

"Izostanak odgovornosti u slučaju u rudniku Soko kod Sokobanje, gde je 2022. godine tragično nastradalo osam rudara, a 18 je povređeno, jasno ukazuje na nedostatke i moguću korupciju u sistemu zaštite i bezbednosti na radu u Srbiji", navodi se u saopštenju sindikata.

Ocenjeno je da odbacivanja krivične prijave, koju je podnela tadašnje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović protiv rukovodstva rudnika Soko, kao i stav Osnovnog tužilaštva u Aleksincu da je za tragediju kriva "viša sila", jasno ukazuju da je ovo "nedopustivo opravdanje za nesreću koja se mogla i morala izbeći, na šta su ukazali i svedoci".

Sindikat "Sloga" smatra da je ishod u kome se za tragediju okrivljuje neka "viša sila" rezultat duboko ukorenjene sprege između kapitala i države, što nepovoljno utiče na zaštitu prava i bezbednosti radnika.

"U ovakvim okolnostima, gde su institucije očigledno pod kontrolom moćnika, moramo javno da insistiramo da radnici, ukoliko primete bilo kakve propuste na svojim radnim mestima, treba da odbiju rad u nesigurnim uslovima, uđu u obustave rada i odmah jasno stave do znanja da neće tolerisati ugrožavanje njihove bezbednosti.

"Takođe, treba da obaveste sindikate u koje imaju poverenja o svim primećenim neregularnostima i da u koordinaciji sa njima alarmiraju nezavisne medije o svim potencijalno opasnim situacijama kako bi se povećala javna svest i pritisak na odgovorne. Takav odnos moraju da imaju i porodice radnika", navela je "Sloga".

Upućen je poziv radnicima da se pridruže sindikatu u borbi na stvaranju sigurnijeg radnog okruženja, "jer je očigledno da u državi gde je čak i sudstvo pod kontrolom autoritarne vlasti, otpor i štrajkovi su jedino rešenje".

Teme