Web Analytics
Kineski istraživači otkrili metaboličke promene u trudnoći kod primata - BetaRS

Kineski istraživači otkrili metaboličke promene u trudnoći kod primata

Tehnologija | 06.02.2024 | access_time 18:25
Kineski istraživači otkrili metaboličke promene u trudnoći kod primata

Kineski naučnici otkrili su karakteristike metaboličkih promena primata tokom trudnoće, za koje se očekuje da će pomoći u proučavanju mehanizama bolesti tokom trudnoće.

Trudnoća izaziva dramatične metaboličke promene kod ženki, ali su nijanse ovog metaboličkog reprogramiranja ostale nejasne, posebno kod primata, kaže Huang Šićiang sa Instituta za zoologiju pri Kineskoj akademiji nauka, jedan od autora studije, prenosi Sinhua.

Istraživanje karakteristika i mehanizama ovih adaptivnih promena je od velikog značaja za prevenciju povezanih bolesti, rekao je Huang.

Cinomolgus majmuni slični su ljudima u pogledu fiziologije, reproduktivnih karakteristika i ciklusa trudnoće, pa su bili idealni životinjski modeli za upotrebu u studiji koja se fokusirala na adaptaciju različitih tkiva i organa u trudnoći kod majki primata.

Koristeći cinomolgus majmune, istraživači su konstruisali sveobuhvatan multi-tkivni metabolomski atlas, analizirajući 273 uzorka iz 23 tkiva majke tokom trudnoće.

Otkrili su da su majmuni iskusili veliki metabolički poremećaj i izazov tokom trudnoće, a metaboličko reprogramiranje se dogodilo u različitim tkivima i organima.

Rezultati ovog istraživanja doprinose boljem razumevanju kako se ženke primata prilagođavaju metaboličkim izazovima tokom trudnoće, a takođe će pomoći da se poboljša obim proučavanja adaptivnih promena i regulatornih mehanizama njihovih vitalnih tkiva i organa tokom trudnoće primata, rekao je drugi autor studije Vang Hongmei sa Instituta za zoologiju. Studija je nedavno objavljena u časopisu Ćelija (Cell).

Teme