Web Analytics
Aleksić (SPN): Prihvatanje mandata ne znači priznanje izbornih rezultata - BetaRS

Aleksić (SPN): Prihvatanje mandata ne znači priznanje izbornih rezultata

Politika | 08.02.2024 | access_time 08:30
Aleksić (SPN): Prihvatanje mandata ne znači priznanje izbornih rezultata
Foto: Screenshot/YouTube

Narodni poslanik koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić ocenio je danas da polaganjem zakletve i prihvatanjem mandata ta koalicija nije priznala rezultate izbora i da se u prošlosti pokazalo da bojkot parlamenta ne daje prave rezultate.

"Danas je svima jasno šta se u Srbiji zapravo dogodilo i da vlast nije spremna da prihvati da su uhvaćeni u krađi izbora. A to što smo mi u parlamentu je posledica toga što smo osvojili devetstodve hiljade glasova od građana Srbije koji su svojom voljom to dali", rekao je u Insajder intervjuu Aleksić.

Na pitanje zašto je opozicija opstruirala rad parlamenta, ako je u njega već ušla, Aleksić je rekao da je to bila poruka poslanicima vladajuće koalicije da su, kako je rekao, pokrali izbornu volju, da opozicija "nema nameru da bojkotuje rad parlamenta i da će učestvovati u raspravama".

"Sve ono što pripada našoj listi na osnovu osvojenih mandata ćemo prihvatiti. Ali nećemo prihvatiti ni jednu funkciju koja je plod dogovora sa režimom, a to znači potpredsednička mesta u skupštini i predsednička mesta u odborima", izjavio je Aleksić.

On je ocenio da je ministarstvo unutrašnjih poslova direktno učestvovalo u krađi izbora tako što je prijavljivalo građane na lažna prebivališta i da je birački spisak kontaminiran.

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, koja je u finalnoj fazi, Aleksić je rekao da očekuje da će ona biti "oštra".

"Za vlast je veliki problem što se u njoj pominje moguće zamrzavanje predpristupnih fondova iz IPA fondova i međunarodna istraga. Ako nisu krali, zašto se onda boje bilo koje međunarodne istrage­", upitao je on.

Govoreći o raspletu u Beogradu i predstojećoj konstitutivnoj sednici beogradskog parlamenta, Aleksić je rekao da bi želeo da se ta sednica uopšte ne održi jer "vlast nema većinu" i da u takvoj situaciji "samo nasiljem mogu da formiraju vlast".

"Mi ne možemo prihvatiti takvu beogradsku vlast, to bi bila potpuno nelegitimna vlast jer je u Beogradu direktno prekrojena izborna volja građana a razlika je mala. Svakako ćemo učiniti sve da blokiramo tu mogućnost, ali ja mislim da do toga neće doći. Mislim da su i oni svesni da vlast u Beogradu ne može da se konstituiše", zaključio je Aleksić.

Teme