Web Analytics
CBK: Uredba se primenjuje bez obzira na prelazni period - BetaRS

CBK: Uredba se primenjuje bez obzira na prelazni period

Kosovo | 14.02.2024 | access_time 13:30
CBK: Uredba se primenjuje bez obzira na prelazni period
Foto: YTPrintScreen

Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je danas da je Uredba o gotovinskim operacijama na snazi i primenjuje se bez obzira na prelazni period.

Iz CBK su za Kosovo onlajn kazali da će u okviru prelaznog perioda, u naredna tri meseca, nastojati da olakšaju pripadnicima srpske zajednice finansijsko uključivanje i prilagođavanje s Uredbom o gotovinskim operacijama i transferima, što će podrazumevati, kako navode, olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih filijala i bankomata na severu Kosova.

"Akcioni Plan predstavlja dodatnu inicijativu CBK-a da olakša efekte Uredbe na zajednicu u što lakšem mogućem načinu finansijsko uključivanje i prilagođavanje sa Uredbom kao što je olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih kancelarija, bankomata, POS-ova mobilnih i daljinskih itd. Te radnje će se ostvarivati svaki dan i završiti u roku od tri meseca, kao što je na primer, otvaranje filijala banke u svakoj opštini na severu zemlje. Prema tome, ovo je vreme kada će se plan sprovesti kako bi se pružila što veća podrška i mogućnosti za finansijsko uključivanje", navodi CBK.

Na pitanje šta će biti s penzijama i platama koje stižu iz Srbije za ta tri meseca, iz CBK navode da su najavili svoje "konstruktivno angažovanje", nudeći predlog Narodnoj banci Srbije za olakšavanje mehanizma za prebacivanje sredstava na najefikasniji način iz Srbije na Kosovo, preko bankovnih računa i već poznatih modela.

"Prema tome, zavisi od institucije pošiljaoca (Srbije) prebacivanje sredstava na bankovne račune srpskih državljana Kosova", poručuju iz CBK.

Prema njihovim rečima, svi građani imaju pristup bankovnim računima i mogu primiti sredstva na svojim računima u evrima.

Građani koji još nemaju račun, navode, mogu ga otvoriti u bilo kojoj banci, u skladu s Uredbom CBK-a o pristupu platnim računima za osnovne usluge.

"Za ugrožene grupe i socijalne šeme nema tarife ni za otvaranje ni za održavanje od 1. januara 2024. godine", napominju iz CBK.

Kako ističu, ukoliko se opcija koju je predložila CBK uzme u obzir i primeni neće biti nikakvih tarifa za građane jer će to biti isti mehanizam za davanje plata i penzija iz budžeta Kosova ili čak iz privatnog sektora.

Na prelazu Jarinje danas je zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, koja je bila namenja za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 

Tabaković: Prištinske vlasti danas zabranile Hendersonu unos dinara na Kosovo pod pretnjom hapšenja

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je prštinska vlast danas ponovo zabranila britanskoj kompaniji Henderson unos novca na Kosovo radi isplate plata i penzija srpskom stanovništvu, pod pretnjom hapšenja.

Ona je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za februar, rekla da postoji ugovor sa tom britanskom kompanijom o transportu novca srpskom i drugom stanovništvu, do 2026. godine.

"Hendersonu, koji ima licencu za transport novca danas je zabranjeno da unese novac na Kosovo i Metohiju sa zahtevom da se udalji od granice jer će osoblje biti uhapšeno", rekla je Tabaković.

Na pitanje novinara da li postoji tehničko rešenje da se novac dopremi do srpskog i ostalog stanovništa koje po raznim osnovama ima prihode iz Srbije, Tabaković je istakla da to nije tehničko pitanje nego suštinsko političko pitanje.

Navela je da je to prevashodno pitanje političkog dijaloga Beograda i Prištine, a pokušaj prištinskih vlasti da zabrane dinar na toj teritoriji je, kako je rekla, ukidanje pravnog okvira nasiljem.

Tabaković je rekla da ne želi da govori o troškovima konverzije dinara u evro.

Centralna banka Kosova donela je 27. decembra 2023. godine uredbu o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i o evru, kao jedinoj zvaničnoj valuti.

Teme