Web Analytics
Ministarka Srbije s kompanijom iz Francuske o digitalizaciji srednjenaponske distributivne mreže - BetaRS

Ministarka Srbije s kompanijom iz Francuske o digitalizaciji srednjenaponske distributivne mreže

Ekonomija | Izvor: Beta | 22.02.2024 | access_time 15:10
Ministarka Srbije s kompanijom iz Francuske o digitalizaciji srednjenaponske distributivne mreže
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas razgovarala s predstavnicima francuske kompanije "Šnajder elektrik" (Schneider Electric) o projektu digitalizacije srednjenaponske distributivne mreže.

Taj projekat sprovodi Elektrodistribucija Srbije (EDS) uz finansijsku i tehničku podršku Vlade Francuske.

"Projekat vrednosti veće od 140 miliona evra unaprediće pouzdanost snabdevanja električnom energijom za naše građane i privredu i značajno će smanjiti gubitke na mreži. Projekat koji se realizuje sa EDS-om započeo je u januaru ove godinu i u toku je isporuka opreme, softvera i usluga", rekla je Đedović Handanović - saopštilo je njeno ministarstvo.

Objasnila je da je "francuska kompanija 'Šnajder elektrik' dugogodišnji partner Srbije i jedan od svetskih lidera u digitalnoj transformaciji sa kojim radimo na modernizaciji srednjenaponske distributivne mreže".

Ministarka je podsetila da je "Šnajder elektrik" sredinom prošle godine otvorio istraživački centar u Novom Sadu, "važan spoj srpskog i francuskog znanja i iskustva".

"To je posebno važno jer će softveri koje u Srbiji se proizvodi 'Šnajder elektrik' moći da budu implementirani u našu energetsku mrežu", rekla je Đedović Handanović.

"Šnajder elektrik" zapošljava više od 1.000 visokokvalifikovanih ljudi u Srbiji, a za ovu godinu je uprava te kompanije najavila zapošljavanje još 150, mahom inženjera u razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu.

"Imajući u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT- stručnjaka najtraženija, 'Šnajder elektrik' je pre više od decenije osnovao Centar za mlade talente za podršku učenicima osnovnih i srednjih škola u razvijanju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Gotovo 10.000 polaznika se edukovalo kroz ovaj program što je veoma pozitivan primer društvo-odgovornog poslovanja i za druge kompanije", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da država sada realizuje najveća ulaganja u distributivnu elektro-mrežu u poslednjih nekoliko decenija.

"Prošle godine smo započeli najveća ulaganja u distributivni sistem u poslednjih nekoliko decenija i izdvojili više od 180 miliona evra kako bismo obezbedili pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom. Smanjenje gubitaka na mreži je jedan od naših prioriteta s obzirom da gubici trenutno iznose oko 11 odsto godišnje, što je visok nivo u poređenju sa evropskim prosekom", kazala je ona.

Đedović Handanović je dodala da je Srbije, uz podršku Evropske unije, počela i uvođenje "pametnih brojila" koja će omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, brže otklanjanje kvarova i očuvanje životne sredine.

Teme