Web Analytics
Stano: Nadam se da će se predstavnici Srbije i Kosova složiti da se u utorak sastanu u Briselu - BetaRS

Stano: Nadam se da će se predstavnici Srbije i Kosova složiti da se u utorak sastanu u Briselu

Politika | 23.02.2024 | access_time 15:55
Stano: Nadam se da će se predstavnici Srbije i Kosova složiti da se u utorak sastanu u Briselu
prt.scr youtube
 Portparol Evropske komisije Peter Stano je danas izjavio da se nada da će predstavnici Srbije i Kosova moći da se slože oko održavanja sastanka na koji ih je pozvao specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslavom Lajčak u utorak, 27. februara u Briselu, i da će rešiti problem "prouzrokovan nesrećnom odlukom jedne strane".

Stano je na novinarima u Briselu rekao da je Lajčak predstavnike Srbije i Kosova pozvao da se sastanu u Briselu i "pozabave određenim pitanjima koja je juče objasnio" - odlukom Kosovske centralne banke (KCB) da ukine korišćenje dinara i njenim posledicama.

"Nadam se da će dve strane biti u mogućnosti da se slože s tim i da reše problem prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane koja je uticala na drugu stranu". 

Podsetio je da je uloga EU da posreduje pregovorima, a ne da komentariše sve na čemu radi, i da smatra da ne treba kroz medije, javno i na konferencijama za štampu debatovati o tehničkim pitanjima radnih sastanaka.

Na pitanje novinara da li će biti posledica za Kosovo ukoliko njegov predstavnik ne dođe u Brisel u utorak, 27. februara, Stano je rekao da EU nikada ne spekuliše o "šta ako" scenarijima.

"Uputili smo poziv, postavili smo ciljeve i izjavili da smo spremni da pomognemo stranama da nađu rešenje", ponovio je portparol EU.

Stano je u četvrtak rekao da je Lajčak pozvao predstavnike Kosova i Srbije na sastanak 27. februara, a glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi je dan ranije, u sredu, rekao da je odbio taj poziv, smatrajući da to neće biti sastanak na koji mora da ode glavni pregovarač, pošto "pitanje dinara nije deo dijaloga" sa Srbijom.

Od 1. februara je na snazi uredba CBK po kojoj je evro jedino sredstvo za gotovinski i platni promet na Kosovu čime se ukida srpski dinar. Tu odluku su kritikovale zapadne zemlje uz zahtev da se odloži njena primena.

Teme