Web Analytics
AFP: U Beogradu stotine građana obeležilo drugu godišnjicu ruske invazije Ukrajine - BetaRS

AFP: U Beogradu stotine građana obeležilo drugu godišnjicu ruske invazije Ukrajine

Politika | Izvor: Beta | 24.02.2024 | access_time 18:10
AFP: U Beogradu stotine građana obeležilo drugu godišnjicu ruske invazije Ukrajine
Francuska novinska agencija AFP piše da su stotine ljudi, većinom Ukrajinaca, mirno danas u Beogradu obeležile drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, podržavajući rešenost te zemlje da pobedi u tom ratu.

Demonstranti sa zastavama Ukrajine i Evropske unije i država EU okupili su se u parku ispred Skupštine Srbije i u tišini krenuli na centralni gradski trg - opisuje AFP.

Neki su držali natpise "Dobro uvek pobeđuje zlo, pobediće i Ukrajina" i "Putin terorista".

Na čelu kolone, piše AFP, bili su ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i šef misije EU u Beogradu Emanuele Žofre.

AFP prenosi da je Tolkač rekao da su se "pre dve godine kriminalci u Kremlju umorili od izigravanja mirotvoraca i počeo je rat", a "Putinov cilj je da potpuno uništi ukrajinsku državu (...) gorak je dan, hvala što ste sa nama, slava Ukrajini!".

"EU je odlučna da ostane uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", prenosi AFP reči Žofrea.

Demonstranti su zatim zapalili sveće koje su uz vence od cveća postavili na mapu Ukrajine, na Trgu Republike, okružene fotografijama mesta devastiranih u ratu, piše AFP.

Agencija je prenela izjavu jedne uplakane žene, čija je majka Ukrajinka: "Živimo u sredini u kojoj nije uvek lako izraziti tugu zbog onoga što se dešava". AFP objašnjava da je ona mislila na to što Beograd odbija da uvede sankcije Moskvi.

Teme