Web Analytics
U Bangladešu zabranjeno usvajanje divljih slonova - BetaRS

U Bangladešu zabranjeno usvajanje divljih slonova

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AFP | 26.02.2024 | access_time 16:35
U Bangladešu zabranjeno usvajanje divljih slonova
Viši sud u Daki zabranio je udomljavanje divljih slonova, a tu odluku su aktivisti za prava životinja pozdravili kao "istorijsku" odluku.

"Viši sud je danas suspendovao sve dozvole za uzgoj slonova u zatočeništvu", rekao je za Frans pres zamenik državnog tužioca Amit Das Gupta.

Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, oko 100 azijskih slonova nalazi se u zatočeništvu u Bangladešu, a dvostruko više u divljini.

Bangladeš je nekada bio jedan od glavnih domova azijskih slonova, ali se njihova populacija smanjila zbog krivolova i uništavanja prirodnog staništa, toliko da su sada ugroženi u toj zemlji.

Kako se seča šuma i poljoprivreda šire na teritoriju staništa slonova, mlade životinje se hvataju u brdima na severu i jugoistoku zemlje.

Odeljenje za šumarstvo dalo je ranije dozvole cirkusima i grupama za raskrčivanje šuma da koriste slonove za vuču stabala.

Zamenik državnog tužioca je rekao da su slonovi eksploatisani i korišćeni za prosjačenje i "iznuđivanje sredstava na ulici", čime su prekršeni uslovi za davanje dozvola.

Aktivisti za prava životinja nadaju se da će presuda Višeg suda staviti tačku na često brutalnu obuku slonova.

"Ovo je istorijska odluka", rekao je Rakibul Hake Emil, direktor Fondacije za dobrobit životinja (PAV), grupe koja se bori za prava životinja u Bangladešu.

PAV i glumac Džaja Ahsan pokrenuli su sudsku parnicu za zabranu izdavanja dozvola.

"Vlasnici privatnih dozvola, uključujući i cirkuse, brutalno odvajaju bebe slonova od njihovih majki, vezuju ih mesecima, a zatim ih muče da bi ih naučili trikovima", navela je fondacija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija