Web Analytics
Lajčak posle sastanka o dinaru na Kosovu: Biće potrebni dodatni sastanci - BetaRS

Lajčak posle sastanka o dinaru na Kosovu: Biće potrebni dodatni sastanci

Politika | 27.02.2024 | access_time 16:35
Lajčak posle sastanka o dinaru na Kosovu: Biće potrebni dodatni sastanci
Foto: Beta/Miloš Miškov

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak ocenio je današnji sastanak predstavnika Srbije i Kosova važan prvi korak, ali da su potrebni i drugi sastanci jer su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora.

"Pozdravljam posvećenost strana nalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom Centralne banke Kosova. Današnji sastanak u okviru Dijaloga bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora. Biće potrebni dodatni sastanci", napisao je Lajčak na Iksu.

Nakon što se on sastao odvojeno sa delegacijama dveju strana, sa njim su se sastali i finansijski stručnjaci Srbije i s Kosova radi rasprave o mogućem rešenju za pitanje dinara na Kosovu.

Iz Beograda su doputovali pregovarač Petar Petković, predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanska štedionica i "Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", a iz Prištine je došao guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili.

Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ta odluka je, po oceni EU, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu koja koristi dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije.

Kosovski pregovarač Besnik Bisljimi je ranije izjavio da je odbio poziv izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, kako je rekao, "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Teme