Web Analytics
Kineska energetska tranzicija podstiče zelene proizvodne snage - BetaRS

Kineska energetska tranzicija podstiče zelene proizvodne snage

Tranzicija | 04.03.2024 | access_time 13:55
Kineska energetska tranzicija podstiče zelene proizvodne snage
Foto: Xinhua/Deng Hua

U fabrici za sklapanje automobila Li Auto u gradu Čangdžou, u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu, prikuplja se više od 3.000 vrsta koji se prenose automatski vođenim vozilima i konačno sklapaju u različita nova energetska vozila.

Kineski startap za NEV isporučio je 376.000 automobila 2023. godine, što je povećanje od 182,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. "Planiramo da isporučimo 800.000 vozila i izgradimo 2.000 stanica za punjenje 2024. godine", rekao je Li Sjang, izvršni direktor kompanije, piše Sinhua.

Rapidan rast kompanije Li Auto i mnogih drugih u Čangdžouu transformisao je proizvodni centar u delti reke Jangce u "prestonicu nove energije", sa novom energetskom industrijom koja generiše oko 768 milijardi juana (oko 108,1 milijardi američkih dolara) u proizvodnoj vrednosti.

"Nova energetska industrija je pobednička formula za naš razvoj", rekao je Čen Đinhu, partijski šef Čangdžoua, dodajući da grad ima za cilj da dostigne svetski nivo nove energetske industrije, sa proizvodnom vrednošću industrije koja će premašiti hiljadu milijardi juana do 2025. .

Uspeh fabrike Li Auto kao i Čangdžoua je oličenje toga kako kineski proizvođači I postrojenja za proizvodnju NEV unovčavaju ogromne mogućnosti koje stvara tranzicija zemlje prema zelenoj energiji.

Poslednjih godina, druga po veličini svetska ekonomija je napravila velike korake u otključavanju potencijala nove energetske industrije, u potrazi za zelenim i visokokvalitetnim rastom.

Prihvatajući zelenu razvojnu strategiju, ekonomska moćna kompanija Điangsu planira da izgradi dve baze čiste energije na moru sa proizvodnim kapacitetom od po 10 GW svaka do 2027. godine.

Čak i glavni regioni za proizvodnju uglja, Unutrašnja Mongolija i Šansi, ulažu velika sredstva u razvoj nove energije u pokušaju da poboljšaju mešanje energije i smanje emisije ugljenika.

Ovi napori ne samo da podstiču razvoj zelenih proizvodnih snaga kako bi dali dalji zamah konomiji, već i pomažu zemlji da smanji emisije ugljenika kako bi ostvarila svoje dvostruke ciljeve ugljenika, a to je vrhunac emisija ugljenika pre 2030. i postizanje neutralnosti ugljenika pre 2060. godine.

Nova kineska energetska industrija beleži snažan rast poslednjih godina, postajući nova svetla tačka u širokoj ekonomskoj slici.

Usred porasta broja električnih vozila koja krstare putevima širom sveta, Kina je u poslednjih devet uzastopnih godina na prvom mestu u svetu po prodaji NEVa, sa udelom na globalnom tržištu od preko 60 odsto.

Kina je takođe glavni dobavljač opreme za energiju vetra i sunca kao i baterija. To je smanjilo cenu obnovljive energije i pomoglo drugim zemljama da dobiju čistu, pouzdanu i pristupačniju energiju, obezbeđujući 50 procenata svetske opreme za energiju vetra i 80 procenata globalne fotonaponske opreme.

Kina je prošle godine imala izvoz tehnološki intenzivnog zelenog trojca – litijum-jonskih baterija, fotonaponskih proizvoda i NEV - koji je iznosio 1,06 hiljada milijardi juana, što predstavlja snažan rast od 29,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rajsen enerdži (Reisen Energy), vodeći kineski proizvođač fotonaponskih uređaja, ima proizvodnu bazu od 15 GW u provinciji Anhui, sa 70 procenata solarnih ćelija i modula proizvedenih tamo koji se izvoze na prekookeanska tržišta kako bi lokalno stanovništvo donelo čistu energiju.

"Naša grupa je osnovala 132 podružnice širom sveta, obezbeđujući naše proizvode fotonaponskim elektranama širom sveta", rekao je Jang Ćinghong, menadžer projekta iz Rajsen enerdži Anhui.

Kineska energetska tranzicija je zabeležila veliki napredak nakon godina velikih investicija.

Prema Nacionalnoj upravi za energetiku, ukupni instalisani kapacitet zemlje za obnovljivu energiju premašio je 1.516 GW na kraju prošle godine, što čini 51,9 procenata njenog ukupnog instalisanog kapaciteta za proizvodnju električne energije i doprinosi sa skoro 40 procenata globalnog instaliranog kapaciteta obnovljivih izvora energije.

"Kako Kina prilagođava svoje industrijske i energetske strukture i promoviše očuvanje energije, očekuje se da će se kultivisati više zelenih proizvodnih snaga, čime se ostvaruje dobitna situacija za smanjenje emisija ugljenika i promovisanje ekonomskog rasta", rekao je Lin Vejbin, stručnjak iz Kineskog društva za istraživanje energije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije